Translate

четвъртък, 13 февруари 2020 г.

Джон Малкович - почетен гост на FEST 2020 в Белград


Филмът „В кръг“ на Стефан Командарев ще се състезава в конкурсната програма

От 28 февруари до 8 март сръбската столица Белград ще бъде домакин на 48-ия Международен филмов фестивал FEST. Голямата звезда на кинофорума тази година ще e холивудският актьор Джон Малкович, който ще присъства на закриването на FEST и ще изнесе музикално-сценичния пърформанс “Music Critic”. Спектакълът ще бъде съпътстван от музиката на нашумелия цигулар и композитор Алексей Игудесман - известен с необичайните си аранжименти и изпълнения на творби от Моцарт, Бетовен и Шопен. На специална церемония Малкович ще получи и наградата „Beogradski pobednik” за цялостен принос към филмовото изкуство. Тази година FEST е със слоган -  „Колекционери на емоции“. По време на събитето ще бъдат представени общо 96 премиерни филма. В основната програма ще се състезават 20 филма от Сърбия, Франция, САЩ, Иран, Италия, Гърция, Словения, България, Бразилия, Чехия, Северна Македония, Судан, Суадитска Арабия, Хърватска, Дания и Колумбия.
Българското предложение в състезанието ще е последния филм на режисьора Стефан Командарев – „В кръг“ /копродукция на България, Сърбия и Франция/, чиято премиера ще бъде на 5 март в Комбанк дворана.
Филмите ще бъдат оценявани от петчленно международно жури / словенския актьор Sebastian Cavazza, сръбската актриса Наташа Нинкович, хърватската режисьорка Дана Будисавлевич, немския актьор Клеменс Шик /познат от филмите „Казино Роял“ и „Критична точка“/ и сръбския филмов режисьор Nikola Ljuka – носител на наградата за най-добър режисьор на FEST 2016 за филма си „Влажност“/. Журито ще определи наградите в категорииТЕ - най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий, най-добра мъжка роля, най-добра женска роля и най-добър дебют.
От тази година на FEST ще има и нова програма наречена FEST-Focus, в която ще бъдат представени филми на млади и обещаващи режисьори от всички балканските държави. За първи път пък публиката ще има възможност да гласува за най-добрия европейски филм от основната състезателна програма, а наградата ще бъде осигурена от Делегацията на ЕС в Сърбия.
Един от специалните гости на форума ще бъде френския режисьор и сценарист от гръцки произход Коста Гаврас, който през 2019 бе почетен на кинофестивала във Венеция за изключително оригиналния си принос към съвременното кино. В Белград той ще получи наградата за цялостен принос „Beogradski pobednik” и ще представи последния си филм „Възрастни в стаята“, разказващ за финансовата криза в Гърция и адаптиран по книгата на бившия министър Янис Варуфакис. Компания на Гаврас ще прави и главния актьор в лентата, гръцкия актьор Christos Loulis.
В сръбската столица специално за FEST идват още немския актьор Аугуст Дийл /познат от филмите „Гадни копилета“, „Фалшификаторите“ и „Агент Солт“/ и канадския режисьор Атом Егоян /два пъти номиниран за „Оскар“ и шест пъти за „Златна палма“/. По време на кинофорума ще бъде прожектиран и последния филм на Егоян – „Почетен гост“, чиято премиера бе на фестивала във Венеция.
Официален тийзър към спектакъла на Джон Малкович “Music Critic”:

Няма коментари:

Публикуване на коментар