Translate

петък, 14 февруари 2020 г.

Премиера на филма „Светецът светкавица” в София


Филмът за свети Ефрем Нови Чудотворец „Светецът светкавица” ще бъде представен премиерно в София на 18, 19 и 20 февруари от 18.30 часа в Дома на киното.
На 19 и 20 февруари филмът ще бъде и с гръцки субтитри, и ще бъде поканена цялата гръцка общност в България, посланикът на Р.Гърция Н.Пр. Димитриос Хрунопулос ще присъства на 19-и февруари.
Филмът разказва за ангелския живот, който е водил, и разтърсващите чудеса на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови. В лентата участват двама гръцки митрополити на Трикала Хризостом и на Кифися Кирил.
В „Светецът светкавица” са заснети личните истории на хора, случили се през годините, за: изцеления от ракови заболявания, връщане към живота на едно мъртво в утробата на майка му бебе, възстановяване от психическо заболяване на една българка, която преди това се е опитала да се самоубие. Ще научите и за разкриването на свети Ефрем пред майка Минодора, игумения на манастира „Рождество Богородично” в Кабиле, преди 10 години. Известна гръцка певица споделя как свети Ефрем я е предпазил от загуба на гласа й, заради операция на сънната артерия и последвали знаци от преподобния за назряващ сериозен гинекологичен проблем, чието разрешаване тя изцяло отдава на неговата помощ.
Голямата българска актриса Емилия Радева озвучава сцена във филма, превъплъщавайки се в майка Макария, която е намерила мощите на свети Ефрем Нови на 3 януари 1950 година и разказва за реалните случки след като се е случило това събитие. Поверената й част е една от най-ярките не само заради важния момент с намиране на мощите на великомъченика след 524 години на забвение, а и заради силното гласово присъствие на госпожа Емилия Радева. Тя, от името на старицата Макария, разказва за явяванията на свети Ефрем и за фактите и детайлите, които той е разкрил пред нея за своя живот – за детството си, бягството от родното място, заселването си в манастира „Благовещение на Пресвета Богородица” в днешното градче Неа Макри, както и за зверското мъченичество, което е преживял през 1426 година. В лентата се засяга и тема, за която малко се говори – обладаването от дявола и екзорсизма, към който често прибягват в манастира на свети Ефрем, който помага на нуждаещите се и за този проблем. 
Това е филм за смисъла на живота, за докосването на божественото до човешкото и промяната на живота към по-добро.  Времетраенето на филма е 72 минути.
Автор, оператор и режисьор е Ангел Бончев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар