Translate

понеделник, 3 февруари 2020 г.

Двамата български граждани, пристигнали от Ухан, са настанени във ВМА



Направените тестове са отрицателни за новия коронавирус

Двамата български граждани, заявили, че искат да напуснат китайския град Ухан във връзка с разпространението на новия короновирус, пристигнаха от Франция в България. Те са настанени в Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.
И двамата са в добро здравословно състояние. Те се намират в стаи със специален достъп, като няма да се допуска контакт със странични лица, докато не премине карантинният период от две седмици, обясни полк. доц. Георги Попов – началник на Катедрата по инфекциозни болести.
От физикалния преглед не се установиха отклонения от нормата, а направеният тест е отрицателен за новия коронавирус. В средата на инкубационния период тестовете ще  бъдат повторени. Пациентите са настанени в стаи с контролиран достъп и ще останат за наблюдение за 14 дни.
Доц. Ангел Кунчев – гл. държавен здравен инспектор, подчерта, че са предприети необходмите мерки с цел превенция, а ако е необходимо, ще се разпоредят и допълнителни такива, заедно с партньорите ни от Европейския съюз.
По думите му, освен на Летище София, медицински екипи има и на летищата във Варна и Бургас. До дни ще бъдат закупени нови термокамери за Варна и Бургас.
Към момента двете летища са снабдени с безконтактни термометри, позволяващи безпроблемното установяване на хора с повишена температура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар