Translate

събота, 15 февруари 2020 г.

15 февруари - Международен ден на децата с рак


Три основни разлики на рака при деца и възрастни. По повод Международния ден за децата с рак, проф. Фунда Чорапчиоглу ще консултира безплатно в София

На всеки две минути едно дете по света се диагностицира с рак. Средната възраст на децата, диагностицирани с онкологично заболяване, е 6 години, но на практика това може да се случи на всяка възраст – от раждането до юношеството. В навечерието на Международния ден на децата с рак 15 февруари, проф. Фунда Чорапчиоглу, специалист по детска онкология в болница Acibadem Maslak, предостави полезна информация относно онкологичните заболявания при децата, а на 27 февруари 2020 г. ще консултира безплатно малки пациенти в Офис София на Acibadem Healthcare Group.
Международният ден за борба  с рака в детска възраст се отбелязва в над 90 държави по света от 2002 г. насам, с цел повишаване на информираността за тези група заболявания и в израз на подкрепа към децата с подобна диагноза и техните семейства. Основното послание на деня за 2020 г. е „Всяко дете трябва да има право на живот“, за да се подчертае, че всяко засегнато от рак дете заслужава най-добрите възможни медицински и немедицински грижи, независимо от държавата, в която е родено, расата и социалния статус на своето семейство.
Има поне 3 основни разлики, когато става въпрос за онкологична диагноза при деца и възрастни – в детска възраст онкологичните диагнози се диагностицират значително по-рядко; лечението им по-често е успешно, а причината за възникването им обикновено остава неизвестна.
За разлика от възрастните, рак в детска възраст се диагностицира рядко – едва около 1% от всички онкологични заболявания се диагностицират при деца. И все пак, по данни на Световната здравна организация, около 300 000 семейства годишно или средно едно на всеки две минути чуват тежката диагноза рак за своето дете. Ракът в детска възраст не може да бъде предотвратен и няма въведени скринингови програми за откриването му, но ранната диагноза и ефективно лечение са от ключово значение за успешното справяне с болестта.
Симптомите, за които родителите трябва да следят, са различни в зависимост от диагнозата: левкемия може да се изяви с анемия; подуване на лимфните възли може да бъде признак на лимфом; при мозъчни тумори характерни са главоболие, повръщане и нарушения в равновесието; отоци по тялото може да говорят за тумор на костите или меките тъкани. Съветът на специалиста е родителите да се  консултират със специалист при всяка промяна в обичайното състояние на детето, която не преминава в разумно кратки срокове.
Много научни изследвания са си поставяли за цел да идентифицират рисковите фактори за възникването на рак при децата, но фамилната обремененост и околната среда играят малка роля при тях. „Някои деца се раждат с рак, при други се открива на 3-месечна възраст. Те не могат да бъдат повлияни от фактори на околната среда, защото са твърде малки. Но степента на повлияване от лечението са много по-високи при децата. Ракът в детска възраст определено може да бъде излекуван, в случай че лечението се провежда в опитна клиника от точните специалисти“, категорична е проф. Чорапчиоглу. За успешния изход от лечението е необходимо сътрудничеството на опитни специалисти в областта на детската онкология, детската хирургия, радиологията, радиационната онкология, нуклеарната медицина, патологията, а понякога и други специалисти, в зависимост от точната диагноза. С комплексна грижа над 80-85% от случаите на рак при деца могат да бъдат излекувани, а при някои локации успеваемостта надхвърля 90%.
Проф. Чорапчиоглу е детски онколог с над 20-годишен опит, лекувала повече от 2000 деца и обучила над 100 педиатри в Турция.
За безплатна консултация по документи с нея на 27 февруари е необходимо предварително записване в Офис София на Acibadem, на тел. 02 851 1228.

Няма коментари:

Публикуване на коментар