Translate

сряда, 29 януари 2020 г.

Хотелите Novotel София и ibis София спират пластмасата за еднократна употреба до 2022 г.


 Решението е част от глобалните планове на хотелска верига Accor, която държи лиценза за двата хотела, опериращи у нас

Водещата хотелска верига Accor обяви, че се присъединява към Глобалната инициатива за туризъм без пластмаса на ООН и ще премахне изцяло пластмасата за еднократна употреба от всичките си хотели до края на 2022 г. Това включва опериращите у нас Novotel София и ibis София. Решението на Accor е свързано с намаляването на въздействието върху околната среда и засилване на усилията за борбата срещу замърсяването с пластмаса на световните океани и на природата като цяло, е важна стъпка напред за световната хотелиерска индустрия и за групата на Accor, която има изградена политика на устойчивост от дълги години. 
„Замърсяването с пластмаса е едно от най-големите предизвикателства за околната среда в наши дни и туризмът има важна роля за намиране на решение за това. Чрез Глобалната инициатива за туризъм без пластмаса, туристическите компании и дестинации са подпомагани в усилията им към въвеждане на иновации, намаляване на употребата на пластмаса, генериране на нулев отпадък и намаляване на нивата на замърсяване с пластмаса в световен мащаб“, коментира директорът на отдел „Екологична програма за икономическо развитие” в ООН Лигия Норонха.
„Ние ясно осъзнаваме силното въздействие, което оказваме върху планета, както и отговорността да допринасяме за създаването на видими ползи за нашите служители, гости, доставчици, партньори и обществото като цяло. Това, което ни води, е отговорността и социалната осъзнатост, които карат всеки човек, да се стреми да бъде добър гражданин. Става въпрос за осъзнатост, социална ангажираност и последователнос “, каза Себастиен Базин, председател и изпълнителен директор на Accor.
С над 120 милиона обслужени гости и повече от 200 милиона сервирани ястия всяка година, Accor гледа сериозно на своята роля като отговорен корпоративен гражданин и вече 25г. усилено следва своя собствена програма за устойчиво развитие. В допълнение към предишната ни инициатива да премахнем всички пластмасови сламки, бъркалки и клечки за уши, днес новата инициатива включва:
-Премахването на индивидуални пластмасови тоалетни принадлежности и чаши до края на 2020г.;
-Елиминирането на всички останали пластмасови артикули за еднократна употреба в стаите за гости, помещенията за срещи, ресторантите и всички зони за развлечения /спа, фитнес центрове и др./ до края на 2022г.
Пластмасите за еднократна употреба се определят като артикули за еднократна употреба, които се използват само веднъж и след това се изхвърлят. Примерите включват пластмасови сламки, клечки за уши, бъркалки за кафе, пластмасови чаши, пластмасови торбички за събиране на пране или за допълнителни възглавници, пластмасови бутилки за вода, всички пластмасови опаковки /за храна, продукти за добре дошли и т.н./, пластмасови чинии и прибори за хранене, пластмасови подаръци и продукти за добре дошли /тоалетни принадлежности, чехли, моливи и т.н./, пластмасови ключодържатели. Ще бъдат предложени подходящи алтернативи на пластмасата за всеки конкретен артикул, като се вземе предвид оценката на жизнения цикъл, за да бъде осигурена алтернатива с по-добри екологични показатели в хотелите на Accor.
С повече от 200 милиона пластмасови артикули за еднократна употреба, използвани всяка година във всички области, хотелите вече намаляват значително своето въздействие. Няколко са приложили ефективни решения, избирайки по-устойчиви алтернативи. Например:
-94% от хотелите на Accor са премахнали използването на сламки, клечки за уши и бъркалки. Останалите 6% /предимно в Китай/ ще го направят до края на март 2020г.;
-89% от хотелите на ibis използват диспенсъри. Това означава, че 2087 хотели ibis family вече са премахнали пластмасата за еднократна употреба, свързана с това оборудване. Хотелите Accor ibis family в Латинска Америка ще последват примера тази година;
-Fairmont използва нов стандарт за строителство и обновяване, като още един пример за усилията на брандовете на Accor. Тези хотели са инкорпорирали кранчета за филтриране на вода в стаите за гости, за да елиминират напълно бутилираната вода;
Освен това новата марка на Accor – „Greet“ е създадена, за да отговори на нуждите на нашите гости, така че в ДНК-то на бранда изначало е заложено да няма пластмаса. На закуска в тези хотели няма никаква пластмаса за еднократна употреба и се използват съдове за многократна употреба за масло и сладко. Освен това в стаите и другите части на хотелите няма пластмаса за еднократна употреба. Accor планира да открие още 10 хотели Greet в Европа тази година.
Освен това няколко хотела от висококласното портфолио на Accor - ibis Styles Warszawa Centrum, Novotel Yangon Max, Myanmar, Sofitel Bogota, много хотели в Бали и Ломбок,
Индонезия, Ibis Styles São Paulo Anhem - вече са предприели стъпки поотделно да се освободят от пластмаса и напредват към постигането на 100% на тази цел.
Една от основните цели на Accor, освен намирането на алтернативи на пластмасата и намаляването на въздействието върху околната среда, е положителната промяна на общия начин на мислене в световен мащаб чрез възприемане на логиката на 3-те R: Reduce, Re-use & Recycle /намаляване, повторна употреба и рециклиране/. Седалището на групата Accor във Варшава, например, премина на чешмяна вода от средата на 2019г. и по този начин премахна 48 000 пластмасови бутилки, използвани годишно – това е 2 тона по-малко пластмаса в околната среда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар