Translate

четвъртък, 9 януари 2020 г.

Първият за 2020г. фермерски пазар на Женски пазар ще се проведе тази събота /11 януари/ от 10 до 16 часа


 На 25 януари от 12 часа ще се проведе и първия Конкурс за най-вкусна традиционна българска супа

Български производители и занаятчии от цялата страна традиционно ще изложат своята екологично чиста продукция за столичани и гости на София. Вече три месеца Женски пазар е домакин на Фермерски пазар „Пендара“, а в пространството между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий” могат да бъдат открити стоки на повече от 50 родни производители. 
На 25 януари от 12 часа ще се проведе и първия Конкурс за най-вкусна традиционна българска супа. Идеята на състезанието е да покаже коя е любимата супа на българите, приготвяна в семейството и се е превърнала в родова традиция.
„С този конкурс целим да опазим българските традиции като представим типични за различните региони в България супи. Ще очакваме всеки, който има желание и е съхранил рецептата на своята баба да се включи в приключението. Ще се готви на котлон, като се използват само естествени съставки и за 40 минути всеки участник ще трябва да приготви ястието си. Ще има жури – оценител, а посетителите на Фермерския ни пазар ще могат да опитат творението на победителя. Разбира се ще има и награди“, сподели Гергана Кабаиванова, управител на Фондация „LocalFood.bg“.
Сред традиционните изложители на Фермерски пазар „Пендара“ са ферми за плодове и зеленчуци, производители на мляко и месни продукти – сред тях са Ферма Бродилово, мандра „Кеффа“ и мандра „Кочорите“ в с. Стойките, които предлагат млечни продукти. Малката семейна ферма Green Living Farm предлага пъдпъдъчи яйца и уникална паста с тях. Том Консерв ООД - семеен производител на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, които тази събота ще покажат своя изключителен мармалад от сливи, а ферма
„Венец“ е фермерски кооператив, който ще предложи плодове и сокове на столичани. Във фермерските зони на пазара ще бъдат включени още производители на традиционни пестили, най-стария по производство тахан от с. Плавун, Ивайловградско, фирмата Сам 86 за пчелни продукти, занаятчийски хляб с квас, мед и пчелни продукти, био вина и оцети и много други като проекти като Дивата шипка, например - ферма, която отглежда лимец и орехи в русенското с. Николово, винарска изба Лозина, както и още много други.



Няма коментари:

Публикуване на коментар