Translate

четвъртък, 18 април 2019 г.

НЗОК издаде за първи път разрешения за лечение на спинална мускулна атрофия със спинраза в България


18 дни откакто функциите на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) към Министерството на здравеопазването (МЗ) бяха поети от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), са издадени за първи път разрешения за лечение на две деца със спинална мускулна атрофия с лекарствения продукт Спинраза в България.
НЗОК осигурява напълно финансирането на лечението на децата. Организацията по провеждането му е в прерогативите на Министерството на здравеопазването.
До 16. април 2019 г., Специализираната комисия към НЗОК е извършила следното:
Приключени са 51 случая от прехвърлените към НЗОК от ЦФЛД 146 неприключени преписки. 86 случая са в процес на окомплектоване на документите.
35 броя са новопостъпилите заявления в Националната здравноосигурителна каса. Заявленията вече са разгледани от Комисията.
От 24-те неприключени заявления от Комисията за лечение в чужбина (КЛЧ) към МЗ, която също премина към НЗОК от 1. април т.г., са разгледани 9 случая, като:
-          1 случай е приключен и е насочен към Специализирана комисия за издаване на формуляр S2;
-          За  8 случая са изпратени писма до Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, до външни експерти, до профилната комисия по трансплантология и до заявителя.
След 01.04.2019 г. в НЗОК е постъпил един случай, който е разгледан от Специализираната комисия, като е изпратено писмо до заявителя за отстраняване на непълноти в документацията.
Издадени са два формуляра S2 на деца, чиито заявления са постъпили в НЗОК по линия на ЦФЛД.
Издадени са два формуляра Е112 за лечение на двама пациенти на възраст над 18 години, постъпили в НЗОК по линия на КЛЧ. 

Ненчо Балабанов чукна 39 години в „Планет“


На рождения си ден той представи и новия си клип

На шумно парти в столичния клуб Planet Ненчо Балабанов отпразнува рождения си ден с най-близкия си кръг приятели и колеги. Пред тях звездата официалното представи клипа на най-новата си песен „Тези пет неща“.
Това е новото лятно парче на Ненчо, което безспорно ще се превърне в един от хитовете на предстоящия сезон. Специални благодарности за реализирането на песента и клипа изпълнителят изказа на един от най-талантливите композитори Магомед Геланиевич – Мага, който е автор на музиката на парчето. Партньорката на актьора във видеото е Василена Радева – изключително талантлива и обещаваща гримьорка и художничка, а заснемането и монтажа са дело на Стефан Маринов от “Будабаз тейп кампъни”. Любопитен факт за песента е, че клипът е заснет миналата година – в последните слънчеви дни от септември. Ненчо Балабанов е категоричен, че в песента си е държал да покаже част от красотата на българското Черноморие и затова видеото е заснето в невероятните комплекси "Естебан" между Равда и Несебър. „Тези пет неща“ са гаранция за слънчево лято и добро настроение. 
А докато всички се чудеха има ли жена до чаровния рожденик, се появиха не една, а цели две дами, които се бориха за вниманието му и кандидатстваха за адреналинки в новия сезон на
„Господари на ефира“. 
На събитието присъстваха известни личности от българския хайлайф, дошли специално да уважат своя приятел Ненчо Балабанов. Сред гостите бяха и неговите колеги от „Господари на ефира“, музиканти, актьори и много други. За да поздрави рожденика лично дойде и г-жа Нели Беширова – изпълнителен директор на „ЕНЕКОД“ АД.

Загорка IPA е вече тук!


 Считаната за една от най-иновативните марки бира отваря вратата на консуматорите към изцяло нов бирен свят

ЗАГОРКА АД представи новото пиво – Загорка IPA, което става част от портфолиото на марката. Пивоварната е първата сред големите производители на бира в България, която ще предложи от кехлибарената напитка от стила IPA (India Pale Ale). Пивото има корени от британските пивоварни традиции, но съчетава в себе си 100% български малц и талантът на майстор-пивовара на ЗАГОРКА – Валентин Кръстев. Бирата е нефилтрирана, отличаваща се с приятна горчивина и плодови нюанси, идващи от два вида ароматен хмел и е подходящa за всекидневна консумация.
Загорка IPA, позволява комбинация с широк спектър от ястия, който всеки може да приготви. Правилният им подбор само може да настрои сетивата по начин, по който да бъде постигната максимална наслада от вкуса на пивото и на ястието. Загорка IPA позволява да бъде консумирана според вкуса на всеки потребител, както и да бъде ежедневна наслада за феновете дори и без да се комбинира с храна.
Тенденциите на пазара през последните години сочат, че вкусът на консуматорите се променя в търсене на нови различни необичайни и вълнуващи преживявания. В същото време консуматорите в България се придържат към марки, които са им познати или са препоръчани от приятели или близки. Но също така те демонстрират все повече желание да бъдат разпознати като потребители, които имат „индивидуални нужди“, а не са част от „масовия пазар“. Поради тази причина българските потребители очакват все повече необичайни преживявания и иновации от големите марки, които познават и на които се доверяват. Тази тенденция е валидна и за международните пивовари и това е причината големите световни марки да стават все по-силни в представянето на различни стилове. Следвайки тези трендове, ЗАГОРКА АД отговаря на нуждите на потребителите, предлагайки им достъпна крафт бира.
Историята разказва, че стилът India Pale Ale е създаден през 19 век, когато британците са градили колоните си в Индия. За да могат да осигурят бира дори и на най-далечната колония на Кралството, британските пивовари добавяли още хмел и го използвали като естествен консервант, който позволявал на бирата да издържи дългото пътуване. Температурните промени и морското вълнение „добавят характер“ към кехлибарената течност. Така се появява India Pale Ale или IPA, който днес е най-популярният стил крафт бира в света.
Загорка IPA ще е налична в търговската мрежа в страната от началото на май в стъклена бутилка от 0.33л. Тя е приятно пивка и с балансиран хмелен вкус, който ще допадне на бирените ценители. Загорка IPA е създадена за хора, които търсят нови и различни бирени вкусове, но в същото време искат да са сигурни, че пивото им, ще е близък до любимия им бирен вкус.



bTV Репортерите за опасностите, които крият фалшивите новини в навечерието на Евроизбори 2019


Филмът „Внимание! Fake news!”на международния редактор Русалин Венев с ключови съвети за разпознаването на „фейк“ новини

Тази събота на фокус в bTV Репортерите ще бъде тема, която става все по-актуална с наближаването на предстоящите евроизбори, а именно фалшивите новини. Експерти предупреждават, че те представляват сериозен и реален проблем, който може да има много негативни последствия. Лесно ли се манипулира общественото мнение? И кой печели от разпространяването на лъжи?
В стремежа си да дадат на зрителите всеобхватна и обективна картина на случващото се в навечерието на изборите за Европейски парламент, във филма „Внимание! Fake news!” международният редактор на bTV Русалин Венев и операторът Борислав Мавров ще разкажат една история за опасностите, криещи се в световната мрежа. Софтуерният експерт Преслав Наков и председателят на фондация „Евроактив” Кристоф Леклерк предупреждават, че хората трябва да бъдат много
внимателни с публикациите, които четат в интернет. Видеомонтажистът Ивелин Илиев пък ще покаже колко е лесно да се направи клип с фалшиво съдържание.
Как хората могат да се предпазят от „фейк” новините? И на кого да се доверят в безбрежния океан от информация, който представлява интернет? Отговорите на тези и други въпроси – тази събота.