Translate

четвъртък, 19 декември 2019 г.

Доля Гавански – от лондонския „Бродуей“, през светованата игра Overwatch, филмът “Пътуването” на Майкъл Уинтербортом до - „18% Сиво“


Доля е работила с Анджелина Джоли и Юън Бремнър от „Трейнспотинг“

Английската актриса родена в България, Доля Гавански, влиза в ролята на Стела в новия филм на Виктор Чучков – син, „18% Сиво“, по книгата на Захари Карабашлиев. Доля играе жената на Зак /Руши Видинлиев/, заради която той се впуска в лудо приключение прекосявайки няколко държави в Европа и срещайки се с различни хора по пътя си.
Целият процес на създаване на филма беше специален, с нови колеги и приятелства, за мен имаше нещо магично в това да играя за първи път в български филм, в който и моят любим град Варна има важна роля, както и България, която много обичам. Ролята много ме трогна, както и цялата история и филма го правих от сърце. Толкова много българи се преместиха в Англия в търсене на реализация или по други причини, разделени от приятели, семейства, от своя дом. Аз усещам тези хора и донякъде и моята история е свързана с това. Света е в голямо движение както никога до сега. Моята героиня Стела носи чертите на съвременната жена, тя обича своят мъж, но и стои наравно със него, тя е самостоятелна, борец, но и крехка. Мисля, че във филма много жени ще припознаят себе си“, споделя актрисата, която също работи по сценария, заедно с Хилари Нориш. “
Доля е родена във Варна, майка и е българка. Тя израства в Белград, Самарканд, Санкт Петербург и Москва. Учи актьорско майсторство в Москва при заслужилия артист Владимир Федоревич Гордеев, ученик на Андрей Тарковски, след което е приета в Лондонската актьорска академия. Завършва и университета Кембридж и защитава докторантура по тема Мейрхолд и руски театър. Доля живее и работи в Лондон.
Работила е с редица световни имена като популярния актьор, комик и продуцент Стийв Куган, актьора Роб Брайдън, театралния режисьор Макс Стафорд Кларк и артистичния директор на Royal Shakespeare Company сър Тревор Нън. Има много роли в театрални постановки от Шекспир до съвременни автори, като например в West End /Лондонския Бродуей/ в Rock N Roll на Том Стопард с Доминик Уест, както и многобройни телевизионни и радио драми на BBC. В главната роля в „Дамаскус“ си партнира с Юън Бремнер /Трейнспотинг/ и го представят от Лондон през Торонто до Ню Йорк. А по Би Би Си дебютира в ролята на Мона Лиза в сериала “Леонардо”, където си партнира заедно с носителя на Оскар, Марк Райлънс. Участва във филми на Майкъл Уинтерботом, Сузана Уайт, Анджелина Джоли, Любиша Самарджич и други, а в последно време, придобива световна популярност с играта Overwatch, в която тя озвучава  „най-силната жена в света“ Заря.
През 2015-а създава собствена продуцентска компания “Thea Films”, а в последния филм WOMEN’S DAY  тя е и режисьор. Филмът беше представен тази година на Международния филмов фестивал в Москва.  Доля също е автор на няколко сценария и радиопиеси за Би Би Си.
„18% СИВО“ /България, Германия, Северна Македония, Сърбия, Белгия/
Продуцент: Чучков Брадърс
Копродуценти: Ostlicht Filmproduktion, Sektor Film, Cinnamon Films, Raised by Wolves 
Режисьор: Виктор Чучков – син
Сценарий: Хилари Нориш, Доля Гавански, Захари Карабашлиев
Оператор: Ненад Бороевич
Музика: Виктор Чучков
Филмът е реализиран с подкрепата на Националния Филмов Център, Българската Национална
Телевизия, MDM Mitteldeutsche Medienforderung , Филмова Агенция на Северна Македония , Община Варна, Сръбски Филмов Център, Tax Shelter of the Belgian Government via Belga Films Fund, Програма Медия на Европейския съюз и ресторант La Branchie.
„18% сиво“ е медийно подкрепен от NOVA като част от дългосрочната кампания „NOVA подкрепя българските филми“. Излиза по кината от 24-и януари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар