Translate

неделя, 1 декември 2019 г.

Проф. Иво Петров: През последните пет години вътреболничната смъртност от остър миокарден инфаркт е намаля три пъти


Международният конгрес по ендоваскуларна терапия BEC & ISEVS Endovascular Academy 2019 с домакин Българското дружество по едноваскуларна терапия, председател проф. Иво Петров и ко-председател проф. Васил Червенков се проведе от 29 ноември до 1 декември в София Тех Парк. Пoредното издание BEC & ISES Endovascular Academy 2019 събра на едно място над 500 изтъкнати експерти от над 20 страни в Централна и Югоизточна Европа - България, Сърбия, Македония, Румъния, Словения, Хърватска, Албания, Полша, Турция, Гърция, Русия и други. Участници и гости на академията са специалисти, занимаващи се със съдова и нервно-съдова патология - интервенционални кардиолози, ангиолози, интервенционални рентгенолози, невролози, сърдечни и съдови хирурзи.
На официалното откриване гостите приветстваха - кметът на София Йорданка Фандъкова, Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, Ирена Георгива, зам.-министър на туризма. Сред официалните гости на форума бяха проф. Джак Буске, президент на Международната асоциация на ендоваскуларните специлисти, проф. Родни Уайт от САЩ, проф. Доналд Рийд от Англия, проф. Айрис Грюнвалд от Англия, проф. Клаус Матиас от Германия и други.
„Благодаря на организаторите, че София е домакин на този престижен конгрес. Това е голямо признание както на работата на проф. Иво Петров и на всички останали организатори, така и за работата на българските медици. Във вашата работа като лекари и в работата на кметове на общини има нещо общо. Всички ние работим за подобряване качеството на живот на хората. Ние сме длъжни да променяме средата, така че да бъде по-добра за хората, а вие лекарите работите за по-високо качество на живот чрез грижата на най-важното за хората – здравето. Здравето и активността на хората, възможността им да живеят по-добре е в основата на развитието на градовете, и на страните, и на обществото. Защото здравето е най-важният ресурс за хората, а превенцията е инвестиция в най-ценния капитал“, каза Йорданка Фандъкова.
В рамките на конгреса бяха извършени над 10 интервенции на живо от три болници в София, панелни дискусии, практически семинари с тренажори за обучения, секционни сесии. Паралелно се проведе и академия за медицински сестри и рентгенови лаборанти,
„Сърдечно-съдовите заболявания не само в България, но и в много страни в Европа и в Америка са убиец номер едно. За съжаление в България е един от лидерите като процент на сърдечно-съдовата смъртност спрямо общата. Профилактиката, ранното диагностициране и лечението на сърдено-съдовите заболявания трябва да бъде мисия не само на лекарите и на лекарското съсловие, но и също така и на институциите и на държавата. И се надявам, че това се случва“, заяви проф. Иво Петров.
„В последните няколко години имаме категорични данни по съдови територии каква е заболеваемостта и смъртността. Данните са приблизително 11 хиляди мозъчни инсулта и 10 хиляди инфаркта на година. Инсултите са малко повече, това е някаква българска специфична особеност. В Европа е точно обратното. Обикновено инфарктите са малко повече от инсултите, но може би е въпрос на начин на живот, липса на профилактика. И един добър пример откакто България се включи в европейската инициатива “Stand for life”, за последните 5 години вътреболничната смъртност от остър миокарден инфаркт е намаля три пъти. През последните 5 години методиката е масово приложима у нас, докато в началото беше приложима само в отделни центрове. Сега вече е задължително да бъде прилагана в центровете, за да могат да сключват договор с касата. Когато се прилагат правилните, модерните, методики - има резултат. Миокардните инфаркти в момента се лекуват изключително добре и правилно, точно така, както е по световните стандарти и това дава съответните резултати. С много сходен характер са мозъчният инсулт, периферно-съдовите заболявания, гангрените на крайниците, понякога и бъбречната недостатъчност. На всички тези съдови територии трябва да им се обърне същото внимание със същия модерен подход, както и на миокардния инфаркт. Българската здравна система и българските лекари доказаха, че могат да го направят. Така че трябва има колаборация между институциите и неправителствените дружества, за да могат да се постигнат тези резултати”, обясни председателят на Българското дружество по ендоваскуларна терапия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар