Translate

неделя, 22 декември 2019 г.

Апаратура от българската коледа нареди в топ 4 на света Центъра по епилепсия в УМБАЛ „СВ. Иван Рилски”


ЕЕГ по време на ЯМР ще позволи да бъдат диагностицирани и оперирани и най-сложните случаи на епилепсия

В топ 4 в света се нареди Центърът по функционална и епилептична хирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” след като получи специален апарат и софтуер – дарение от Българската Коледа. Благодарение на него стана възможно да се извършва едновременно изследване с магнитен резонанс и електроенцефалография.
„Апаратурата, която получихме сега от Българската Коледа, ни дава възможност да извършваме едно от най-високоспециализираните изследвания, каквито се правят само в реномираните центрове за лечение на епилепсия в Германия, Франция и САЩ. Това нововъведение ни поставя реално сред водещите центрове за хирургия на епилепсията”, обясни доц. Красимир Минкин – началник на Референтния център за функционална и епилептична хирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.
„Досега едновременното извършване на ЕЕГ и магнитно-резонансно изследване /ЯМР/ беше невъзможно, защото технологично в магнитния резонанс не могат да се използват метални електроди. В новата ни апаратура електродите и проводниците, които свързват двете машини – ЯМР и ЕЕГ- апарата, също дарен ни от Българската Коледа преди 3 години, не са метални. Точно това ги прави уникални и много скъпи”, допълни началникът на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Марин Пенков. Той уточни, че изследването ще трае около един час, за което време ще се получава по-точна и детайлна информация както за електрическата активност на мозъка, така и за анатомичните му особености.
Т.нар. комбинирано изследване ЕЕГ и ЯМР спада към един от трите признати метода в света за най-високотехнологична локализация на източника. Другите два са магнитоенцелография, смятан за най-прецизен, но и съответно най-скъп, и високоразделителна ЕЕГ, при която се използват над 200 канала. „Третият метод, който е напълно конкурентоспособен на изброените, и който вече имаме при нас, е ЕЕГ-ЯМР“, обясни неврологът доц. Петя Димова, която, заедно с доц. Минкин се занимава с най-тежките случаи на епилепсия у нас. Тя поясни, че до момента за диагностиката на пациентите се е използвал 64-канален апарат за видео ЕЕГ мониториране, снабден със софтуер за извършване на постпроцесинг /обработка на данни/ от най-разнообразни изследвания: ЕЕГ, ЯМР, SPECT-CT и PET-CT. Комбинацията от тези изследвания дава представа къде може да име огнище на епилептична активност и да се прецени дали то може да бъде оперирано. За съжаление има пациенти, чийто случаи са толкова сложни, че нито един от стандартните методи: ЕЕГ, ЯМР, SPECT-CT и PET-CT не позволява огнището на епилепсията да бъде точно определено. И тогава се прибягва до високотехнологично изследване, каквото вече ще се прилага и у нас.
Над 300 пациенти с тежки епилепсии са оперирани в Центъра по функционална неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за последните 10 години. В повечето от случаите става въпрос за деца, тъй като болестта се проявява най-често в детска възраст. При около 70% от пациентите е постигнат пълен контрол над епилептичните пристъпи. Новото изследване ще позволи да бъдат оперирани и диагностицирани и най-сложните случаи, на които досега е отказвана хирургия.
Председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева изрази радостта си, че вече и най-трудните пациенти ще могат да се лекуват хирургично, за да престанат въобще пристъпите им или да получат значително подобрение.
По световни данни 1% от населението е с някаква форма на епилепсия. В България обаче поради съществуващата стигма голяма част от пациентите не се лекуват по Здравна каса, за да останат скрити от обществото, обясни тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар