Една трета от храната,
отглеждана в световен мащаб, никога не се изяжда - това е срамна загуба на
земя, вода и ресурси. Намаляването на хранителните отпадъци има огромен
потенциал за намаляване на ресурсите, които използваме за производство на
храната, която ядем. По-голяма ефективност ще спести храна за консумация от
човека, ще спести финансов капитал и ще намали въздействието върху околната
среда.
От
15 ноември до 15 декември 2019г. в София, ще се състои първото издание на DONT
WASTE, TASTE - кампания, която цели да обедини възможно най-много участници
от българската хранителна система и да
даде пример за устойчиви практики по темата за хранителното разхищение.
Фестивалът адресира конкретните нужди за осведоменост и начини за справяне на
проблема със загубата на храна на регионално ниво, с фокус върху повишаване на
хранителната култура и осъзнатост на потребителите.
Мисията
е да се информират гражданите на София относно проблемите на хранителното
разхищение и последиците, които то създава за човека, икономиката и околната
среда, както и да се дадат практични примери за
неговото намаляване на територията на София - от общинските регулации,
през частния бизнес до гражданина и неговото лично домакинство.
В
първото си издание DON’T WASTE, TASTE се провежда под формата на едномесечен
фестивал на територията на София, включващ богата програма от събития - кулинарни,
културни и социални, в които обменяме опит и решения за намаляването и
оползотворяването на хранителния отпадък:
партньорство с над 30 ключови заведения в София, лекции, дискусии и
обучения през целия месец, тематични кулинарни събития с гост-готвачи от
България и света, музикални събития и развлекателна програма.
Няма коментари:
Публикуване на коментар