В неделя от 12:30 часа в
„Ловци на храна” по bTV Chef Андре Токев и Събин Ранков ще посетят родопското
село Югово и своите приятели - Владо и леля Мария. Останало в историята с
прочутите си майстори-зидари, то е било изцяло християнско през вековете.
Кулинарите ще видят уникалните сводести мостове, ще научат повече за
специфичния „мещерски“ език, който съдържа около 300 кодирани думи без времена,
както и за изграждането на местната църква за 40 дни през 1840 година. Събин ще
помогне на домакините да избият масло от подквасено мляко, а през това време Chef Токев ще научи местната рецепта за баница с
картофи и извара, както и за зелевите сърмички на леля Мария. Домакинът Владо
ще изпрати Събин при баба Латинка, за да чуе вековните легендите на селото и да
й помогне с чистенето на боб.
Следваща спирка на
„ловците на храна“ ще бъде село Дряново, което се намира на 1100 м. надморска
височина. Момчил и Славка ще им предоставят възможност да смелят царевица на ръчна
каменна мелница /хромел/. Домакините ще приготвят традиционна трахана с боб и пастърма,
а Андре Токев ще им предложи рецепта с гъби, наденица и черно зеле. Междувременно,
ще обсъдят ролята на Петко войвода за
освобождаване на селото. Росица ще покаже на журито на MasterChef местните ястия шумотрак и тикълник, ще го
почерпи с пресен сок от малини и арония, и ще го научи да прави пъстърма.
Защо навремето хората са
слагали собствен печат на хляба, какъв е родопският лек за махмурлук и какво
гласи легендата за „здравичките“? Как действа „кръвта на планината“ и как се
консумира, зрителите ще разберат в неделя в „Ловци на храна”.
Няма коментари:
Публикуване на коментар