Translate

петък, 15 ноември 2019 г.

Иновации и класика на есенния салон на Съюза на пивоварите

Владимир Иванов

Основният акцент на есенната сесия на Националната бирена академия, инициатива на Съюза на пивоварите в България /СПБ/ бе - „От класика към иновации“.
Темата бе представената в арт център ,,Фотосинтезис“/под формата на увлекателен разказ за света на пивото, подкрепен с факти и визуални материали/, пред журналисти, блогъри и представители на научните среди у нас.
При старта на събитието Владимир Иванов, председател на Съюза на пивоварите, акцентира, че пивоварната промишленост е единственият бранш в страната, който от самото си създаване през 1882 г. до ден днешен има пълна информация и статистика за развитието си, събрана в два тома история. СПБ съхранява подробен архив с данни и актуална информация за всяко едно пивоварно предприятие - пак от далечната 1882 година досега. Съвременната бирена индустрия в България е в крак с най-актуалните световни тенденции - от „класиката в жанра“, през експертните решения, до иновациите и устойчивото развитие, каза той.
Присъстващите научиха конкретни данни за оптимизацията на ресурсите, които са пряко свързани и с икономическите резултати в пивоварния бранш. Така например, днес за производството на 1 бутилка бира се разходват близо 2 литра вода, докато преди 15 години, това количество е било около 8 литра. Не по-малки са и усилията за пестене на енергия. За производството на 1 литър бира, модерните пивоварни в страната употребяват от 0,24 до 0,36 MJ, докато преди 15 години използваната ел. енергия е била от 2 до 3 пъти повече.
Методи Стоянов, инженер технолог, майстор-пивовар и производствен директор на една от най-големите в страната пивоварни компании, успя да завладее аудиторията с интересни факти за традиционната пивоварна технология, в своята презенатция. Именно на тази база и с класическите технологични процеси са развити основните принципи, на които се основават съвременните усъвършенствани методи на производството и подобряване качествената характеристика на произвежданото пиво. Това се дължи също и на инвестициите в модерните технологии и иновативна база, в които компаниите у нас инвестират ежегодно.
Често казвам, че процесът по създаване на пиво е магия. В него има енергия, има живот и трансформация. И точно в това е тайната – в постоянната промяна. От времето на шумерите
Методи Стоянов
до 21-ви век - бирата не спира да се развива, да комбинира нови вкусове и да се усъвършенства, благодарение на технологиите и иновациите в сектора. Развитието на бирената индустрия е неразривно свързано с иновациите, тъй като ние следим отблизо потребителските нагласи и се стараем да сме модерни, актуални, интересни и да отговорим по най-добрия начин на предпочитанията на нашите потребители, коментира той.
Именно потребителските нагласи определят тенденциите и новите предложения, които пивоварните предлагат на пазара. Интересно е и развитието на нови специални бири, които са по-екзотични и нестандартни като вкус, а също така могат да имат специални добавки като шоколад, кокос, ванилия или билки – иновативни продукти, създадени в резултат на търсенето на съвременните потребители. Непастьоризираното, нефилтрираното и безалкохолното пиво също са едни от интересните предложения на пазара през последните години. Инж. Стоянов представи техните специфики и подчерта, че този тип бири се харесват на консуматорите от различни възрастови групи, особено на любителите на пиво със свеж вкус.
Акцент бе поставен и върху опазването на околната среда. Общо инвестициите в зелени проекти и инициативи в сектора за последните 3 години надхвърлят 20 мил. лева. През миналата година, благодарение на иновациите, бирените компании у нас са спестили близо 200 тона хартия, което ще рече, че е предотвратено изсичането на 2600 дървета, а с доброволчески си труд и целево финансиране от пивоварния бранш са засадени нови 2 200 дръвчета.
Според изчисления на еко-експерти, рециклираните ежегодно бирени пластмасови бутилки спестяват електро енергия, ползвана от 1 700 български домакинства за 2 години /днес двулитровите пластмасови бутилки са поне 25% по-леки отколкото, когато са пуснати за пръв път през 1970г/. А рециклираното на 20 бирени кенчета, спестява енергия, равна на тази от 1 л. бензин. Ежегодно у нас се оползотворяват около 3 400 тона бирени стъклени бутилки и по този начин се спестяват емисии от 1100 тона въглероден двуокис.
Изненада предизвика демонстрацията на един от най-новите начини за оползотворяване на бирените трици, представен от партньорите на СПБ - Easy 3D.  Пред очите на присъстващите за първи път у нас беше създадена триизмерна бирена чаша, „отпечатана“ на специален 3D принтер. Материалът за чашата е под формата на 3D нишка - BUZZED, изработена изцяло от отпадъчния органичен материал от пивопроизводството. Тъй като обикновено за тази цел се използва пластмаса, новият метод е изключително екологосъобразен. Още повече, че този тип нишка служи за печат и производство на най-различни триизмерни предмети.
3D принтер
Гостите на събитието посрещнаха с любопитство най-новия филм на СПБ „Съвременният път на пивото“ и фото експозицията, представяща производствената среда във всяка пивоварна. 
Национална бирена академия продължава и следващата година с нови предизвикателства, събития, теми и емоции, посветени на пивото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар