Translate

сряда, 13 ноември 2019 г.

Компютърните професии - застрашени най-много от проблеми с очите


  • Доклад на компанията за пазарни проучвания Nielsen разкрива, че човек прекарва средно по 11 часа на ден пред екрана;
  • Според Световния Икономически Форум, почти 2/3 от служителите изпитват симптоми на дигитално напрежение на очите поради продължителната употреба на електронни устройства като компютри, таблети и мобилни телефони;
  • Липсата на достатъчно хидратация оказва влияние върху слъзните канали и води до сухи очи и проблеми със зрението;
  • Най-доброто лечение за сухо око е да се рехидратира с много натурална минерална или изворна вода.

По данни на Световния икономически форум, „Дигитално напрежение в очите“ вече е истинско състояние, дефинирано като физически дискомфорт в очите, усетен след два или повече часа пред дигитален екран. С увеличаване на времето, прекарано пред екрана /у дома и в офиса/, се появяват и симптоми като замъглено зрение, парещи очи, главоболие и нарушен сън.
Близо две трети от активно работещите изпитват симптоми на дигитално напрежение на очите поради продължителната употреба на електронни устройства като компютри, таблети и мобилни телефони.
Тенденцията само се влошава: дигиталната платформа Citrix съобщава, че до 2020 г. служителите ще имат достъп до работата си, използвайки средно шест различни компютърни устройства на ден. Една от най-застрашените групи са IT специалистите, които прекарват до над 14 часа на ден пред екран и често забравят да си осигурят достатъчен прием на вода, което води до дехидратация /оказва ефект върху множество аспекти на нашето здраве/ като главоболие, сънливост, спазми и т.н., но оказва и ефеkт върху слъзните канали, което води до сухи очи и проблеми със зрението.
Първоначалният отговор на организма за загуба на течност е да запази количеството и, която все още е в тялото, чрез запазване на водата. А това от своя страна води до различни симптоми на дехидратация, включително жажда и сухота в устата, намалено отделяне на урина, мускулни крампи, главоболие, леки главоболия, сънливост и липса на производство на сълзи. Когато очите престанат да отделят сълзи, те вече не се смазват правилно, което може да доведе до сухо око /липса на сълзи, които го подхранват/, напрежение в очите и проблеми със зрението - сълзите са необходими именно за осигуряване на ясно зрение. Сълзите измиват чужди вещества в очите и спомагат за намаляване на риска от очни инфекции. Симптомите на сухото око са дразнене, замъглено зрение, двойно виждане и усещане за чуждо тяло в окото. В този случай е необходимо рехидратирането чрез пиене на много вода /води до отделяне на сол в тялото, правилно хидратира окото и намалява напрежението в него/. Капките за очи също помогнат за облекчаване на симптомите, като смазват окото и измиват чуждите частици от него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар