Translate

сряда, 13 ноември 2019 г.

Световно признатият руски остеопат д-р Светлана Поченкова: От проблем с бъбрека, може да ви боли кракът


Комплексното използване на различни мануални терапии лекува причината, а не симптомите

Светлана Поченкова е основател и ректор на Института по естетична медицина. Тя проведе обучителен семинар в България.
Прочутият остеопат предаде знанията си в два мастер класа по нашумелите в целия свят мануални техники за лекуване, възстановяване и поддържане на двигателна, мускулна и цялостна телесна кондиция.  
Червенокосата дама е натрупала знания в редица страни, сред които Китай, Полша, Франция. Това й дава възможност да изгради успешна кариера в рефлексо- и мануалните терапии и остеопатията, на които е посветила 20 години от живота си. Преди 6 години Светлана основава и Института по естетична медицина в Москва, а някои от първите му курсисти вече са преподаватели и лектори в същото учебно заведение, както и по целия свят.
В Института по естетична медицина се практикуват и преподават най-ефективните техники, систематизирани и превърнати в ефективен курс за профилактика и лечение на доста проблемни заболявания. Не малка част от терапиите са патентовани като лично нейно изобретение.
Принципите, които преподава на авторските си семинари, са - „Красота чрез здраве“ и „Човекът е единно цяло“. Като правило те са не толкова теоретични знания, колкото огромен практически опит за лечение с ръце.
Светлана споделя: “Още Хипократ е казал „Болестта като такава не съществува, трябва да излекуваме самият човек“. Той също така твърди „Винаги трябва да търсим причината и дори причината за причината“. Т.е. ако в един орган възникват изменения, това задължително ще предизвика изменения в други органи и системи. Та нали човекът е единно цяло!
Човекът чувства болка. Това и сигнал за тревога, подаден от вашето тяло. Не бива да казвате, че ви боли отделен орган – глава, кръст, коляно… Не, боли ви тялото в тази област. То се жалва, моли да разбере. А ние му даваме хапче и мислим, че сме решили проблема. Използвайки лекарството, ние намаляваме болката, но не виждаме причината.
А целта на моето лечение винаги е била да се отстрани причината, предизвикваща болестта и да активизирам защитните сили на организма“.
Светлана /на база на дългогодишния си опит/ прилага методи от висцерална терапия, постизометрична релаксация на мускулите, масаж Гуаша, хирудотерапия.
Точно тези техники тя представи на семинара си в София.

-За първи път ли идвате да обучавате свои последователи в България?
-Не, в България обучавам от година и половина.
-Значи спокойно може да кажете от какви болести страдат българите.
-Да, така е. Аз много внимателно наблюдавам българите и забелязвам, че у вас обръщат много малко внимание на стойката на децата. Прегледах млади пациенти – на 11 и на 17 години. И двамата са със сколиоза. И двамата имат проблеми с вътрешните органи. Също така и двамата имат изпуснат, нелекуван рахит до едногодишна възраст, на който никой не е обърнал внимание. И когато попитах майката как се е получило това нещо, тя отговори, че всички лекари са й казвали, че всичко е наред. А децата имат деформация, вдлъбнатина на гръдния кош, което е явен признак за рахит, нелекуван навреме. Затова бих искала да обърна специално внимание на детската методика, на техниките при подрастващите.
-Всичко е във вашите ръце. Вие сте обучаващата.
-С голямо удоволствие споделям опита си.
-Какво ще кажете за българските си ученици. Те всички би трябвало да са медицински лица, след като Вие сте лекар.
-Аз много обичам студентите си, толкова добре се обучават на семинарите. Те са трудолюбиви и аз съм много радостна, когато по-късно ми показват снимки със своите резултати. При всички те са отлични. Неотдавна с удоволствие гледах мои студентки, които се занимават с ръчна пластика на лице. Само с един сеанс те постигнаха колосални резултати с пациентите си. Ръчна пластика е, когато само с ръцете си, без инжекции, връщаме младостта. Защото спазваме кредото, че човек е едно цяло и ние се занимаваме с целия организъм, а не само с лицето. Основният принцип на нашата терапия е „Красота чрез здраве“.
-Кажете, моля, колко души сте обучили точно на тази техника, защото в момента в България стремежът към младост е доведен почти до истерия?
-200 човека. И аз много се гордея с тях.
-Цялото лечение, което извършвате, като изключим хирудотерапията /тя е с пиявици/, Вие правите само с ръце?
-Аз работя единствено с ръце.
-Т.е. и диагностиката и лечението са само с ръце?
-Да. Преди малко приех пациентка, при която установих, че има онкологично заболяване, преди да съм я прегледала. И тя го потвърди.
-Как стигнахте до Вашата методика, защото Вие имате различни видове терапии – чрез опита или чрез обучение в Китай, където сте живели и работили дълго време?
-Обучението играе голяма роля. То е от огромно значение. Винаги казвам на всичките си студенти: „Живота си дължим на родителите си. А добрия, хубавия си живот, дължим на учителите си“. Напълно съм съгласна с тези думи на Александър Македонски. Аз съм благодарна на своите учители, които ми дадоха знания. Но искам да подчертая, че трябва да се познават много методики и техники. И комплексно да се използват за здравето на човека.
-От лични наблюдения, мога да заключа, че българите основно ги боли гърбът, така ли е?
-Помните ли, че в началото на разговора ни говорих за това колко е важно да се наблюдава растежа на детето, неговата стойка и осанка. Според мен, у вас няма правилен подход към подрастващите и тяхната стойка. Ние трябва да знаем, че до четиригодишна възраст трябва да се изправи варус или валгус /различни видове деформации на краката/ при децата, че само до 6-годишна възраст малчуганът може да има т.нар. „доучилищна“ осанка, че има много видове нарушения в стойката.  Децата трябва да се наблюдават. Към 10-годишна възраст костите вече са се оформили. До това време, ако говорим за счупване, то прилича на прекършване на зелена клонка – повече се огъва, отколкото счупва. Докато след 10 г., клонката вече е суха и както при възрастен човек, костите се чупят наистина.
Ако до 10-годишна възраст никой не забележи проблемите в стойката,  не види, че има рахит, ако не са взети мерки за дисплазията, плоскостъпието, кривите крака, ако не е лекуван валгусът /изкривяване на част от крайник навън от срединната линия на тялото, напр. валгусна деформация на тазобедрената става, на коляното, на палеца на ходилото/, то естествено, накрая имаме нарушения в гръбначния стълб.
-А начинът на живот после? От колата – пред компютъра?
-По-скоро мисля, че този начин на живот задълбочава, влошава проблемите, на които не е обърнато внимание в детството.
-Ако ситуацията вече е влошена, какъв е начинът да се спаси положението?
-Има методики, на които аз съм обучила вече специалисти в България. Те са мануални терапевти. Ние работим с всеки мускул. Построяваме структурата на тялото. Съществуват лицеви терапии, при които работим с фасциални вериги. При висцералната терапия работим с всеки вътрешен орган. Отново искам да ви обърна внимание, че човешкият организъм е едно цяло. Не е възможно да имате нарушение в гръбнака и това са не се отрази на вътрешните органи в тялото. И обратното. Проблем във вътрешните органи се отразява върху гръбначния стълб или в ставите.
-След като всичко е комплексно, това означава ли, че Вие се опитвате да промените и начина на живот на пациента, за да му помогнете да оздравее.
-Това означава само едно – аз започвам да живея живота на пациента. Задължително правя диагностика с ръце. Никога не разчитам на готови епикризи. Естествено, обръщам внимание на лабораторните изследвания. Ако студентите ми са довели пациент, заедно провеждаме клиничен преглед. Разписваме план за лечение. Какъв комплексен подход ще е най-подходящ в случая. Какви методологии ще използваме, какви техники. След това наблюдавам как се развива лечението и контролирам действията. Няма значение колко много са хората, старая се да обърна задълбочено внимание на всекиго.
-Има ли в лечението нещо, което е специфично, което сами сте измислили и сте стигнали до него чрез Вашата практика?
-Ръчната пластика е мой, авторски патентован метод. Това е собствената ми методология. Правя семинари и по комплексно лечение на целулит, защото това не е козметичен дефект, а заболяване, диагноза – липодистрофия. Аз питам студентите си на семинара „Как може, ако човек е едно цяло, и даден проблем влияе на целия организъм, на храносмилането, на лимфната система, да вземем кракът като отделна част и да обработваме само него?“. Ние трябва да си зададем въпроса „Защо се е появил целулитът и къде отива?“. Понеже прекрасно знаем, че липодистрофията, това е промяна в живота на клетката. Междуклетъчната течност се появява и притиска клетката. И трябва да решим проблема по правилния начин.
Забелязали ли сте, че страшно много хора в България страдат от варикоза?
-Наистина разширените вени са голям проблем. Огромен! А знаете ли, че още през 1541 година италианският лекар Фабрициус е описал разбирането за клапаните във вените. Със студентите си обсъждам, че летим в Космоса, а до ден днешен не можем да решим въпроса с разширените вени. Но въпреки това, имаме методология, при която позволява да подобрим състоянието и по този начин да заздравим целия организъм. На това обучавам студентите си. И когато работим с целулита да обръщаме внимание и на вените. Да лекуваме комплексно. Защото проблемът далеч не е само естетичен. Основното е постигане на красота чрез здравето. 
-Гложди ме въпросът не Ви ли преследва естетични хирурзи, производители на филъри. Изобщо представители на цяла индустрия, на които можете да вземете хляба.
-Трудно е да ме преследват, защото нямам никакви корекции по лицето и тялото си. Аз съм привърженик на работата с ръце. Основната ми цел е да подобря здравето на тялото и след това всичко останало от само себе си ще стане красиво. Забелязвам много хора в България с асиметрични лица, поради проблем с лицевия нерв.  Никой не се замисля защо. Бодат си там нещо лекарите… Но това не решава въпросът, понеже  работят върху следствието, а не върху проблема. 
-Очевидно Вашият подход е комплексен, и ако има проблем с бъбреците, го лекувате, макар да има изкривяване на гръбнака, свързан с него.
-Задължително лекувам всичко! На това обучавам и студентите си. Всеки сеанс започваме с работа с централната нервна система. Търсим да възстановим инервацията.  Задължително работя и със сензорите. Също така отварям диафрагмата. Работят с жлъчката, с черния дроб. Питахте ме за бъбреците. Много интересен въпрос, защото ако има птоза /смъкване/ на бъбрека, във втората степен на смъкване, получаваме не само болки в гърба и в кръста, ами и болки в бедрата, в долната част на корема. Спускайки се надолу, бъбрекът прищипва нервите и пациентът идва с оплакване за болки в каката. Първото, което ще направя е да му прегледам бъбреците. Подходът е комплексен!
-Планирате ли да дойдете отново в България?
-Да, през януари отново ще съм тук. Ще направя уникален семинар. Искам да подготвя цяла плеяда от специалисти-терапевти, на които мога да разчитам, да съм сигурна, че прилагат правилно методиките ми. Ще направим комплекс от мануална, фасциална и висцерална терапия. Ще обучим студентите по него. И след семинара всеки ще има възможност да лекува пациента комплексно. Ще е запознат как да работи с жлъчката, с бъбрека, как да подходи към фасциалните вериги, и съответно как правилно мануално да възстановява мускулите.
Вероятно много работите и със спортисти?
-О, да! Спортистите са отделна тема за друг разговор. Но много от студентите ми са треньори на гимнастици. Идват да се обучават при мен, за да помагат на своите спортисти. И футболистите са много.
-Надявам се, че когато дойдете през януари в семинара Ви ще се включат и спортни лекари.
-С удоволствие! Ще се радвам да обуча всеки желаещ!

Интервю на Магдалена Гигова

---------
Първият курс, който Светлана ще проведе през новата година, е тридневен модул -Остеопатични техники. Той ще се проведе от 12-ти до 14-ти януари 2020 г. в София, и ще представлява общ курс, посветен на превенция, оздравителни методики и рехабилитация на проблемни области.
Вторият курс през януари ще бъде посветен на Масажни техники за новородени и превенция от ранни патологии, и ще се проведе на 16 и 17 януари отново в София. 
За повече информация за двете събития, може да следите официалната фейсбук страница на организаторите от Европейски TCP Център: https://www.facebook.com/europeantcpcentre/

Няма коментари:

Публикуване на коментар