Translate

петък, 29 ноември 2019 г.

Впечатляващият аудио-визуалнен концерт „Между два свята“ свърза класиката и космоса


Фантазия и реалност се сляха по време на впечатляващия концерт-спектакъл „Между два свята“ в началото на тази седмица. Паганини и Шопен оживяха чрез Марио Хосен и Адриан Йотикер, които изправиха в музикален дуел две емблематични за музикалната история личности. На фона на съновидения и въздействащи картини, в Зала 1 на НДК, двамата виртуози преведоха публиката през експресивния и демоничен свят на Паганини и стаената чувствителност на Шопен. Впечатляващото мултимедийно шоу разкри музикалната история чрез форми от природата и геометрията, достигайки до космическите пространства, където гениалният дух остава овековечен.  Самият финал беше белязан от общо изпълнение на музикантите, които с помощта на Менделсон намериха път между двамата толкова различни на пръв поглед композитори. Аудио-визуалният проект е дело на артиста Поли Герасимова, а сценарият е създаден от Марияне Шулц.
Една от големите изненади за ценителите беше изпълнението на Фантазия „Вещиците“ - за първи път след 205 години любимото произведение на Паганини беше представено в оригиналния си авторски вариант в зала 1 на НДК. Вариации върху тема от фантастичния балет на Салваторе Вигано “Ореха на Беневенто” по музика на Франц Зюсмайер, което е представено за първи път на сцената от маестро Хосен, считан за най-добрия интерпретатор на Паганини в света. Професор Хосен посвещава дълги години в изследователска работа върху творчеството на италианския виртуоз.
Магията на музиката беше допълнена от талантливите музиканти на „Камерата Орфика“ под
диригентството на австрийския диригент Кристиян Шулц. Приказната реалност, създадена от струни, клавиши на пиано и аудио-визуални ефекти, намери свое продължение в аплосидментите на развълнуваната публика в залата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар