Translate

неделя, 10 ноември 2019 г.

Кулинарните традиции на Сакар гостуваха на Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар


На 9.11 т. г.  фермерският пазар „Пендара“ на Женски пазар посрещна истински пазители на кулинарните традиции на Сакар. Жените от харманлийското село Доситеево гостуваха на кулинарната ни сцена и приготвиха прочутите доситеевски карталчета – вкусни банички със сирене, изпечени на сач. Самодейците са от местното читалище „Арх. Доситей“- 1908, водени от кмета на селото Митко Вълев и за първи път представиха тайните на сакарската кухня в столицата.
Село Доситеево се намира в подножието на Сакар планина, по долината на река Марица и е известно като Столицата на сусама. Доситеевци възраждат позабравеното производство на сусам и вече 4 година там се организира Фестивал на сусама – районът се слави с най-продължителното слънцегреене, което позволява и чудесни реколти от сусам, едно от най-традиционните култури за Сакар.
Пазарът български фермери и занаятчии се провежда всяка събота от 10:00 до 17:00 часа между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий”. Продукцията е изложена в три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“. Организатори на редовния фермерски пазар в столицата – „Пендара“ са Фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД. Подкрепят се стартиращи български фермери и занаятчии, фокусът е върху нови производители и продукти, кулинарни демонстрации и щандове на основата на националното ни гастрономическо наследство.
Тази събота на пазара Пендара имаше двама нови участници - "От фермата", с. Нефела, врачанско, които произвеждат краве кисело мляко и сирене, и природната козметика Lidkor. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар