Translate

неделя, 24 ноември 2019 г.

ВМА с отличие за принос към донорството и трансплантациите в България


Отличието бе връчено по време на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“, на която Изпълнителна агенция „Медицински надзор” отличи с призове координатори по донорство, водещи трансплантолози и директори на лечебни заведения - донорски бази и трансплантационни центрове.
Събитието е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“.
По време на церемонията началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски заяви:
-Искам да изкажа своето искрено уважение към близките на донорите - хората, които в толкова тежък за тях момент са взели зрялото решение да дарят живот на съвсем непознати за тях хора. Искрено се развълнувах, когато гледах отличаването им пред всички нас. Те не само дариха живот, те дадоха своето доверие на всички лекари, които се занимават с този процес – че те са достатъчно морално извисени и големи професионалисти, за да могат да завършат това дело. И това са го направили в тази отровна атмосфера, в която се намира нашето лекарско съсловие, за съжаление. Дълбок поклон пред тях.
Той благодари на всички колеги, които се занимават с тази дейност, която по думите му не винаги е овъзмездена и те не го правят заради пари, а го правят за каузата. И допълни:
-ВМА твърдо стои зад програмата за донорство и трансплантации. През последната година инвестирахме собствени средства – над 1,7 милиона лева, което е пряко свързано с трансплантациите. Това показва нашето отношение – на ръководството и на екипа на ВМА. Тук сме трима /заедно с проф. Никола Владов и проф. Евелина Одисеева/, изредиха се 6 имена, но всъщност екипът, който се занимава с трансплантации при нас, наброява повече от 60 човека. Благодаря за тази добра инциатива. През последните месеци ние усещаме подкрепата на правителството и на ИА „Медицински надзор” за тази наша кауза
Плакети получиха още професор Никола Владов – ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и на трансплантационния екип; професор Крум Кацаров – ръководител на Клиника по гастроентерология, професор Евелина Одисеева – ръководител на Клиника по интензивно лечение; доцент Ивелин Такоров – ръководител на Първа клиника по коремна хирургия и доцент Васил Михайлов от екипа на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Няма коментари:

Публикуване на коментар