Translate

неделя, 24 ноември 2019 г.

Все още грип няма - циркулират други респираторни инфекции


У нас ще циркулират 4 грипни щама - Канзас и Брисбейн от група А и Колорадо и Пукет от група В на грипните вируси. В страна все още не е регистриран случай на грип. Циркулират обаче други респираторни инфекции, които също могат да бъдат опасни. Само за последните 3 дни в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести са постъпили 17 проби на деца в много тежко състояние, съобщи директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев. Пробите са изследвани за 14 респираторни вируса, включващи грипните, парагрипните, бокавирусите, аденовирусите, риновирусите. 3 от децата имат риновирус и 2 от децата са с парагрипен вирус първа група. Почти всяка от тези вирусни инфекции може да доведе от най-лекото състояние - хремата, смъркането, три-четири-пет дена и ти минава, до много тежко засягане на белия дроб, поясни той.
Близо 5 мил. души в света получават усложнения от грип всяка година, сочат данните на СЗО. Грипът и вторичните респираторни инфекции вследствие на грипните вируси са причина за 13% от всички смъртни случаи. Рискови групи са - възрастните хора, децата /след 6 месечна възраст/, бременните жени, както и медицинските лица, които са ежедневно в контакт с пациенти. Ваксинирането за тях е повече от препоръчително.
За трета поредна година у нас се наблюдава повишен интерес към противогрипните ваксини. 280 000 дози са внесените ваксини т. е. над два пъти повече от м. г.. От тях 120 000 са предназначени за пенсионерите над 65 годишна възраст, които ще бъдат ваксинирани безплатно, останалите са на свободния пазар.
По думите на д-р Ангел Кунчев, гл. държавен здравен инспектор, очакванията са тази година да се постигне 2 пъти по-добро покритие на населението с противогрипна ваксина.
Кампанията акцентира на грипните вируси, защото при тях най-често настъпват сериозни усложнения, И много по-често от останалите вируси може да протече мълниеносно. На 10 000 души болни от грип всяка година в нашата страна, един прави възпаление на мозъка - едно от най-тежките възпаления на вирусна инфекция. На всеки 3000 души болни от грип един може да прояви мълниеносното протичане на грипната инфекция в рамките на часове, дихателна недостатъчност -свързана винаги с хеморагична пневмония и кръвоизливи в белия роб. Но ако вирусът на грипа това го прави на 3000 инфекции, то другите вируси го правят при 1 на 30 000 болни. Особено тежките инфекции неизбежно завършват с  летален изход. Поставянето на ваксина е най-добрата защита от грипните вируси, категорични са специалистите.
В изпълнението на националната програма тази година се включиха 2800 лекари. И в момента има случаи на ОПЛ, които се оплакват, че са заявили количества пък им се дават по-малко.
Джипитата, които не успеят да усвоят всички дози ваксина, трябва своевременно да ги върнат, за да бъдат преразпределени към местата с недостиг, подчерта д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение за иновативна медицина и продължи: -Най-лошият сценарий, който мога да си представя, е някъде в някой хладилник да отлежават ваксини, които пациентите са отказали да им ги поставят и да останат там. При положение, че търсенето е по-голямо от предлагането. Апелът е колегите, които са получили заявените ваксини, но не успяват да приканят своите пациенти за ваксинация, да ги предоставят обратно на дистрибутора, за да бъдат преразпределени там, където ваксините не са достигнали и хората ги иска“.
Според специалистите противогрипна ваксина може да се поставя до края на декември, дори и в началото на януари, ако се запази необичайно слабата циркулация на грипни вируси. Те припомнят отново, че ваксината пази от актуалните за сезона щамове, а не от всички възможни есенно-зимни вируси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар