Translate

вторник, 19 ноември 2019 г.

Безплатно тестване за Хепатит С в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ до края на годината


Инициативата е под мотото „Хепатит С – случва се!“ и е насочена към по-малко известните начини за заразяване с болестта

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ продължава кампанията за насърчаване на тестването за хепатит С. До края на 2019 година, в работни дни, между 8:00 и 14:00 часа всеки ще може да се изследва безплатно за хепатит С в централната лаборатория на болницата. Не е необходимо предварително записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна. Пациентите, чийто проби се окажат положителни, ще бъдат консултирани безплатно от гастроентеролог и насочени за по-нататъшно лечение в Клиниката по гастроентерология, където се намира един от най-големите центрове за лечение на вирусни хепатити.
Този път инициативата е под мотото „Хепатит С - случва се!“ като акцентът ще бъде поставен върху по-малко известните начини за заразяване с вируса. Над хепатита продължава да тегне стигма и болестта да се асоциира с употребата на венозни наркотици или безразборни сексуални контакти. За съжаление има много други начини за заразяване с болестта, които нямат нищо общо с рисковото поведение. Сред причините могат да бъдат:
-Преливане на кръв и кръвни продукти преди 1992 г. /Вирусът на хепатита е открит едва през 1989 г. и до тогава кръвните продукти не са били изследвани за наличието му/;
-При оперативни интервенции в миналото;
-При зъболекарски манипулации преди откриването на вируса;
-При пациенти на хемодиализа, тъй като почистването на машините, които пречистват кръвта е трудно;
-При някои козметични манипулации. Съществува реална опасност от предаване на хепатит C в салон за красота, ако не се съблюдават внимателно стандартите за безопасност. Въпреки че някои инструменти, използвани от маникюристите, козметиците или при поставяне на пиърсинг трябва да бъдат за еднократна употреба, това не винаги се случва;
-При правене на татуировки с нестерилни инструменти;
-Едва в около 5% от случаите заразяването става по сексуален път.
„Предразсъдъците по отношение на хепатита пречат за навременното лечение на болестта, тъй като заразените често се срамуват и отказват да се подложат на терапия. „1/3 от хората, които се диагностицират при нас отказват да се лекуват. Ние не можем да ги задължим, а това, освен че е опасно за самите носители на вируса, създава риск и за разпространение на болестта“, обяснява д-р Ирена Иванова, началник на Централната клинична лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.
„Коварното на хепатита е, че той може да се развива латентно в организма в продължение на години, през които неумолимо уврежда черния дроб. Тъй като нямат никакви симптоми и се чувстват физически здрави, пациентите често не ни вярват за степента на опасност, на която са изложени“, разказва пък проф. Красимир Антонов, който е председател на Българското дружество по гастроентерология. Той пояснява, че когато вече са налице симптоми, болестта е навлязла в напреднала форма и съответно лечението й, което е напълно безплатно за пациентите, е по-сложно и продължително. „Въпреки това успяваме да постигнем над 95% излекуване, дори и при тези пациенти“, пояснява проф. Антонов, който е един от най-добрите хепатолози у нас.
Затова специалистите съветват: Ако сте над 40 години или пък сте млад човек, който често посещава салоните за красота, има татуировки, не пропускайте да се изследвате веднъж годишно за хепатит. Тестът отнема само няколко минути, безболезнен е, няма ограничения относно предходна консумация на храна и напитки, а може да ви спести много проблеми в бъдеще!


Няма коментари:

Публикуване на коментар