Translate

вторник, 19 ноември 2019 г.

Марио Хосен се завръща на българска сцена с голям спектакъл


След изключителния успех на “Духът на Паганини” и “Духът на Орфей и Паганини”, виртуозният цигулар Марио Хосен се завръща на българска сцена с “Между два свята” - зрелищен концерт-спектакъл и световна премиера за творби на Паганини, които ще чуем в автентична версия на живо за първи път след тяхното оригинално изпълнение през 19 в.

Прероденият Паганини, както светът нарича Марио Хосен, ще застане “Между два свята” на 25 ноември в зала 1 на НДК.
“Програмата на новия ми спектакъл, който ще бъде истинско музикално шоу, е своеобразен сблъсък на коренно противоположни светоусещания и подходи в класическата музика. С Адриан Йотикер, солисти певци, балет и великолепните музиканти на Камерата Орфика НМУ ще пресъздадем този сблъсък със загадъчност и драматизъм - експресивното и демоничното срещу интимното и ангелското в музикалното послание. Спектакъл, представен по оригинален автентичен начин, който е отправен към съвременната публика, търсеща силни усещания” - споделя маестро Хосен.
“Между два свята” обещава силни емоции за любителите на класическата музика и всички меломани, жадни да бъдат развълнувани от зрелищното и виртуозно изпълнение на гениални произведения от големи композитори. На сцената с Марио Хосен ще се качи швейцарският пианист Адриан Йотикер, който участва в уникални балетни спектакли в оперите в Мюнхен и Цюрих с изпълнение на клавирните концерти на Шопен. Диригент на оркестъра Камерата Орфика /НБУ/ ще бъде харизматичният Кристиан Шулц, директор на Виенския симфоничен оркестър.
През 2019-та Марио Хосен е свързан с българската сцена и публика повече от всякога. Освен визионер и солист на спектакъла “Между два свята”, тази година маестро Хосен е и музикален директор на най-големия ни музикален фестивал и най-стария български фестивал изобщо - “Варненско лято”.
Марио Хосен е световно признат изпълнител и изследовател на творчеството на Паганини. През 2018 г. той направи звукозапис на няколко произведения, които светът не беше чувал в оригинал от времето на самия Паганини. Световна премиера за част от тях ще бъде и концертът на маестро Хосен в София “Между два свята”. Паралелно с всичко това, най-старото Виенско музикално издателство “Doblinger” обяви началото на голям проект, свързан с публикуване на цялото творчество на Паганини за цигулка и оркестър, под редакцията именно на Марио Хосен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар