Translate

петък, 15 ноември 2019 г.

56 ученици с шанс да стартират своята кариера в Нестле България


Ангажиментът на Нестле България е част от инициативата „Нестле се нуждае от младите“, през която са преминали над 630 младежи у нас

56 ученици от професионалните гимназии „Никола Й. Вапцаров“ и „Джон Атанасов“ се запознаха с истинския работен процес в най-голямата компания за производство на храни и напитки у нас – Нестле България. Те посетиха фабриката на компанията в София /един от трите компетентни центъра в Европа за производство на Кит Кат/ от която шоколадовият десерт се изнася за над 50 държави. Учениците ще получат реален шанс да стартират своята професионална кариера, като за целта трябва да покрият критерии като доказване на успех в училище, интервю и специален тест.
Събитието бе във връзка с международната седмица на дуалното образование и е част от инициативата „Нестле се нуждае от младите“ и в чиито рамки компанията се включва и в проекта на Министерството на образованието ДОМИНО.
 Нестле България е един от първите партньори, които реализират принципа на „учене чрез работа“, като по този начин компанията осигурява на учащи реална работна среда, в която те да натрупат опит и знания за тяхното кариерно развитие след завършване на средното им образование.
5-ма 12-класници от ПГ по механоелектроника „Никола Й. Вапцаров“ вече две години 3 пъти в седмицата и съвместно с техните ментори от фабриката на Нестле се включват в реалния процес на работата, като се ангажират да помагат за поддържането на производствените линии в техническа изправност. В Деня на отворените врати в Нестле България те за първи път влязоха в ролята си на ментори и посрещнаха учениците от 10 клас, които ще имат шанса също да се включат в практическите обучения. Първата задача за тях беше да построят поточна линия с подръчни материали, като целта е да покажат логическа мисъл, технически умения и иновативен подход.
„Нестле България има дългосрочна традиция в подкрепата на младите хора и развива своите стажантски и практикантски програми повече от 20 години. Щастливи сме, че за 3-та поредна година организираме местно събитие, посветено на дуалното образование, и отваряме отново вратите си за младите хора, които ще имат възможността да се запознаят с производствения процес във фабрика София от първо лице“, сподели Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България. Той допълни, че между 2014 и 2019 г. в Нестле България са преминали през работа, стаж или практика над 630 младежи до 30-годишна възраст.
България следва примера на швейцарския модел на дуално обучение, като там вече две трети от учениците се обучават именно в тази форма на образование. Това сподели в специален поздравителен адрес Нейно Превъзходителство Мюриел Берсе Коен, Посланик на Швейцария в България. Изпълнителният директор на Агенция по заетостта – Драгомир Николов допълни, че ролята на Нестле България е да бъде мотиватор за младите да бъдат дейни, конкурентоспособни и развиващи пазара на труда у нас.
Гости на Деня на отворените врати в Нестле България бяха Министерството на образованието и науката в лицето на Румяна Костадинова, главен експерт Дирекция „Професионално образование и обучение“, Ваня Кастрева, началник на РУО-София и Агенция по заетостта в лицето на Христина Лаловска-Елкина, началник отдел „Услуги по заетостта”, Дирекция
„Регионална служба по заетостта”.
„Благодаря на Нестле за дългогодишната подкрепа в общите ни усилия да помогнем на младите да намерят своето място в професията“, коментира Ваня Кастрева и допълни, че възможността да се учат чрез работния процес ще спомогне не само за кариерното им ориентиране, но и за личностното им развитие. Тя посочи като пример Петър Стоилов, който е първият българин, заемащ длъжността изпълнителен директор в Нестле България и Нели Ангелова, която от България отговаря за комуникациите на компанията в целия Югоизточен район.

Няма коментари:

Публикуване на коментар