Translate

понеделник, 25 ноември 2019 г.

5-годишната преживяемост при белодробен карцином в България е приблизително два пъти по-ниска от тази в Европа - 12,60%


Ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от злокачествени заболявания при мъжете у нас. Рискът за пушачите да развият заболяването е 13,3 пъти по-висок. Около 70% от пациентите с рак на белия дроб у нас се диагностицират късно – в напреднал стадий на заболяването

На семинара за журналисти на тема „Какво трябва да знаем за рака на белите дробове?“, организиран от биофармацевтичната компания АстраЗенека България по повод Месеца за борба с рака на белите дробове – ноември, д-р Мила Петрова, медицински онколог в МБАЛ „Надежда“ - София, отбеляза, че ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от злокачествените заболявания при мъжете и на трето място при жените у нас. Новодиагностицираните случаи в страната ежегодно са 4250.
Статистиката сочи, че близо 70% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий на заболяването /I стадий – 6%, II стадий – 9%, III стадий – 28%, IV стадий – 38%, неуточнен стадий – 19%/, което е и причина 5-годишната преживяемост при белодробен карцином в България да е 6,50% т.е. приблизително два пъти по-ниска от тази в Европа - 12,60%.
Основният рисков фактор за рака на белия дроб е тютюнопушенето. Проучвания сочат, че относителният риск за развитие на заболяването при пушачите се увеличава с 13,3 пъти в сравнение с непушачите. Пасивното тютюнопушене също е рисков фактор. Други рискови фактори са още - хроничната обструктивна белодробна болест, туберкулозата, честите бронхопневмонии, замърсяването на въздуха, някои химикали /радон,азбест, арсен, никел и т.н./, радиацията и фамилната предиспозиция.
Симптомите на заболяването, което почти винаги започва развитието си в стените на белите дробове /бронхи или бронхиоли/ или във въздушните торбички /алвеоли/, но може да обхване и други органи на тялото, са - продължаваща кашлица, затруднение в дишането, гръдна болка, прогресираща загуба на тегло. Около 25% от пациентите с диагностициран белодробен карцином нямат симптоми.
Образните изследвания - рентгенова снимка на гърдите, компютърна томография или PET скенер /позитронно-емисионна томография/ са методите за диагностициране на заболяването. Но реално диагнозата се поставя, след патологично изследване на тъканен материал взет посредством иглена биопсия, бронхоскопия или торакоцентеза в зависимост от конкретния пациентски случай.
В допълнение към патологичното изследване, съвременните методи на диагностика изискват изследване и на така наречените предиктивни биомаркери. Това е важно, за да може впоследствие пациентът при наличие на такъв биомаркер, да получи възможност за персонализирана терапия, поясни д-р Петрова.
Нискодозовата компютърна томография /LD-CD/ е най-съвременният скринингов метод, прилагани при високорискови групи, а именно хора във възрастовата група 55-74 години, пушачи с над 30 пакетогодини*. Чрез национални програми в Швеция, Германия и други европейски страни се прилага методът, при който се откриват не по-малко от 20% случаи на рак на белия дроб от общия брой скринирани лица. През следващата година такава кампания ще бъде организирана и нас.
Д-р Полина Лъжанска, медицинският онколог, съосновател и председател на Фондация Cancer Care, допълни, че приемането от болните на хранителни добавки /бета-каротиновите добавки увеличават риска при пушачите/могат да бъдат опасни и да компрометират основното лечение, което благодарение на напредъка в науката става все по-прецизно и ефикасно. Като пример бяха дадени таргетната и имунотерапията, при последната особено добавките са абсолютно неприемливи.
Стана ясно, че амбицията на онколозите е била именно тази - да създадат платформата Cancer Care /„Победи рака!“/, която да предоставя на български език професионално издържана и достоверна информация за заболяването и възможностите за ранна диагностика и съвременно, иновативно лечение.
По данни, публикувани на сайта на Global Cancer Observatory /GLOBOCAN/, през 2018 г. в световен мащаб са регистрирани приблизително 2.1 млн. случая на белодробен карцином и 1.8 млн. смъртни случая вследствие на заболяването. Повече от 58% от всички случаи на заболяването в света, възникват в Азия. Статистиката за Европа за миналата година отчита 387 913 смъртни случая от белодробен карцином, което представлява 20% от всички свързани с онкологични заболявания смъртни случая
В световен мащаб нараства заболеваемостта от рак на белия дроб, което е и причина да бъде създаден Алианс за борба с рака на белия дроб в началото на месец юли тази година, каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на АстраЗенека България.
Партньори на инициативата са Международната асоциация за изследване на рака на белите
дробове /IASLC/, Guardant Health /иновативна диагностична компания/, Глобалната коалиция за рак на белите дробове /GLCC/ и фармацевтичната компания AstraZeneca. Амбицията на Алианс е да се елиминира белодробният карцином като причина за смърт и да се удвои петгодишната преживяемост при пациенти с рак на белия дроб до 2025г. Трите основни приоритета на партньорите-учредители на Алианса са: увеличаване на скрининга и ранна диагностика; реализация на иновативни терапевтични подходи; подобряване на качеството на грижите за пациентите с рак на белия дроб, подчерта тя.

--------
*Броят пакетогодини е равен на брой цигари изпушени дневно разделени на 20 и умножени по броя години на тютютнопушене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар