Translate

сряда, 27 ноември 2019 г.

46% от фирмите предават използваната си хартия за рециклиране


55% от офисите я изхвърлят. 45% я шредират преди да я изхвърлят. При 10% от фирмите хартията се изхвърля директно без обработка. Опазването на личните данни е основен приоритет при избиране на фирма за рециклиране

Почти половината фирми предават хартията си за рециклиране – това  показва проучване на Офисмарт, която събира безплатно отпадъци за рециклиране от компании. Въпреки че почти половината отговорили компании заявяват, че рециклират, потенциалът за вторично използване на ресурсите и преработката им е по-голям. 54% от офисите изхвърлят хартията си, а близо 60% не знаят, че освен хартия, на рециклиране подлежат и други офис консумативи като маркерите например.
94% от анкетираните са готови да дадат хартията си за рециклиране, ако преди това е минала през шредер /48%/ или имат договор и гаранции за конфиденциалност от събиращата организация /46%/. Опазването на личните данни е приоритет на всички компании и затова е важно те да изискват от фирмите, които събират отпадъците им гаранция, как се унищожават те.
Офисмарт събира за рециклиране офсетова хартия, необработена или шредирана. Хартията се приема без телчета, тиксо и други покрития и лакове, събира се в чували или кашони за копирна хартия. Срещу събраната хартия компаниите получават ваучери за покупка на офис консумативи или подаръчни комплекти от рециклирана хартия.
Загубите за обществото и природата, от това че все още не достатъчно се рециклира у нас, са значителни. По данни на БНБ в страната се подписват близо 1 500 000 кредита годишно. Ако всеки от тях е средно по 140 страници документация за двете страни, това означава 210 000 000 страници или 12 500 мъртви дървета, ако не се рециклира хартията само в този сектор.
Анкетата е проведена в периода октомври – ноември тази година сред клиенти на компанията и членове на Българската асоциация за управление на хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар