Translate

сряда, 13 ноември 2019 г.

Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 година


Парламентарните групи на БСП и ДПС гласуваха срещу бюджета, а депутатите от останалите политически сили го подкрепиха. При кворум от 208 народни представителя „за“ гласуваха 120, „против“ - 88, а въздържали се нямаше.
Според финансовата рамка през 2020г. НЗОК ще разполага с 394 млн. лв. повече в сравнение с 2019 г. и ще бъде 4,744 милиарда лева. 2.2 млрд. лв. ще бъдат за болнична помощ, а 1,2 млрд. лв. – за лекарства. Близо 180 млн. лв. ще спарите за дентална помощ. Парите за ПИМП ще са 244 млн. лв., за СИМП - 264,7 млн. лв., а за медико-диагностична дейност – 94,3 млн. лв.
Д-р Нигяр Джафер, депутат от ДПС, опредили бюджа като бюджет на отдалечаващата се реформа, на безхаберието, нарастващите разходи и на купеното време на спокойствие от управляващите .
А доц. Георги Йорданов, депутат от БСП,  го описа като бюджет, който ще доведе до запълване на Терминал 2.
Депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на здравната комисия доц. Лъчезар Иванов, описа параметрите на бюджета, увеличенията по пера в сравнение с предходната година и предимствата, които има страната ни в сравнение с другите държави от ЕС – лесния достъп до медицински услуги и въвеждането на иновативни лекарствени продукти. Той акцентира, че България е една от малкото страни в ЕС, която има толкова всеобхватен здравен пакет.



Няма коментари:

Публикуване на коментар