Translate

четвъртък, 10 октомври 2019 г.

"Историята за златото на Охрид" в „Темата на NOVA“


Какво се случва на 13-ти и 14-ти октомври 1944 г. в езерния град, вижте тази неделя след централната емисия Новини

Тази неделя в „Темата на NOVA” журналистът Николай Дойнов и операторът Росен Илиев разказват историята на събитията, случили се между 13-ти и 14-ти октомври 1944 г. в Охрид. Тогава градът до езерото е заплашен от унищожение, след като жителите дръзват да освободят и укрият пленници на германската армия. 
Всичко започва, когато през града преминава на пръв поглед поредната немска военна колона. Сред хората обаче тръгва мълва за пленени български войници и любопитството им бързо прераства в действие, като за по-малко от половин час всички пленници изчезват вдън земя.
Реакцията на германците не закъснява и комендантът на Охрид – майор Баумгартен поставя смъртоносен ултиматум на кмета и градските съветници, ако не бъдат върнати военнопленниците. Ситуацията след него се превръща във виелица от преговори, шокиращи решения от немска страна и неочаквани обрати.
Как златото на охридчани ще промени историята за военнопленниците, бягството, германската реакция и развоя на събитията от инфарктните 24 часа за Охрид през октомври 1944 г., разказва авторът Дойнов.
А как вижда историята днес младият художник Мартин Петров, който е рисувал специално за това издание на Темата на NOVA, ще видите тази неделя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар