Translate

събота, 5 октомври 2019 г.

bTV Репортерите разкрива подводните тайни на Черно море на 5 и 6 октомври


Ладислав Цветков отвежда зрителите на „мисия археология под вода”

Тази събота и неделя, от 19.30 ч., в две части в bTV Репортерите ще бъде излъчен филмът “Мисия археология под вода”. В специалния проект на мултимедийния репортер на bTV Ладислав Цветков зрителите ще намерят отговори на въпросите защо Черно море е едно от най-добрите места за запазване на артефакти и кой и как ги отрива. И още - как работят археолозите под вода и защо България излезе на световната карта в подводната археология.
По думите на фоторепортера на bTV, да бъдеш част от работата на екип от български подводни археолози е не само професионално предизвикателство, но най-вече „възможност да заведеш зрителите под морската повърхност, където е скрита хилядолетна история.
При предишен проект – „Black Sea M.A.P”, екип от археолози, ръководени от световноизвестния професор Джон Адамс, се натъква на изключителни находки – запазени потънали римски кораби. Откритието им е поредно доказателство за това, че нашите земи съхраняват значими парчета от пъзела на човешката история и еволюция.
„Две са моретата в света, които запазват археологията в себе си – Балтийско и Черно море. За Черно море интересното е, че в него има много повече стара история. Причината е, че ние
сме част от стария свят, в който хората са пътували и са комуникирали помежду си”, разказа в „Тази сутрин” Ладислав Цветков.
Какви хилядолетни артефакти крият
черноморските води – зрителите ще научат от филма “Мисия археология под вода” – на 5 и 6 октомври, веднага след централната емисия на bTV Новините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар