Translate

четвъртък, 10 октомври 2019 г.

Система за запазване на косата при химиотерапия въведоха в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“


През октомври тя ще е на преференциална цена по случай Световния месец за борба с рак на гърдата

Система за превенция на косопад по време на химиотерапия работи вече към Клиниката по хематология и онкология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. По повод Световния месец за борба с рак на гърдата за всички пациенти, започнали терапията си през октомври, тя ще е на преференциална цена /200 лв. на процедура/ за целия курс на лечение.
Системата прилича на каска, която се поставя върху главата, по време на химиотерапия, и осигурява охлаждане на скалпа като по този начин запазва напълно или частично космените фоликули, което предполага и по-бързо възстановяване след края на лечението. Състои  се от апарат Orbis 2, който може да се използва за един или двама пациенти едновременно, всеки от които самостоятелно. Устройството представлява компактно устройство за охлаждане, съдържащо охлаждаща течност, която циркулира при -4°C през охлаждащи тръби, до специално проектирани за охлаждане шапки. Системата се използва за превенцията на косопад при солидни тумори, вследствие на химиотерапевтично лечение. Разработвана и тествана над четвърт век, тя притежава най-високо ниво на клинична ефикасност, болнична безопасност и комфорт за пациента.
Успеваемостта зависи от много фактори, като типа рак и неговия стадий, възрастта, типа коса и нейното състояние, общото здравословно състояние. Важно е да се знае, че загубата на коса е различна при различните хора и успеваемостта не винаги е гарантирана. Косата вероятно ще изтънее и ще стане по-рядка. Установено е, че с помощта на апарата, около 75% от пациентите успяват да запазят напълно или частично косата си, така че да не се налага носене на перука - алопеция степен 0 /без съществена загуба на коса/, степен 1 /малка загуба на коса/, степен 2 /50% - средна загуба на коса/.
Ефектът от използване на системата варира и за различните лекарствени режими. При антрациклиновите препарати е около 45%, а при таксаните над 70%. Статистически повече от половината пациенти, преминаващи през лечение с процедурата охлаждане на скалпа, не стигат до ползване на перука или кърпи за глава.
Новата система може да обслужва по 2-ма пациента на ден. Необходимо е те да провеждат химиотерапията си в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и да се запишат предварително на тел. 02/851 10 37.

Няма коментари:

Публикуване на коментар