Translate

четвъртък, 31 октомври 2019 г.

В страната ни липсва мобилна психичноздравна грижа


Проектът RECOVER-E ще изследва нейните предимства

Мобилната психично здравна грижа е едно от липсващите звена в системата на психичноздравните грижи в България. Около тази теза се обединиха психиатри, клинични психолози, представители от неправителствения сектор на дискусия, свързана с проекта RECOVER-E - за мащабно приложение на психичноздравни грижи, базирани в общността, за хора с тежки психични заболявания.
Целта на проекта е да подкрепи въвеждането на модел за предоставяне на услуги в общността в България и в още четири страни от Югоизточна Европа. Чрез тези услуги ще се подобри нивото на социално функциониране и качеството на живот на хора с тежки психични разстройства /шизофрения, биполярно разстройство, тежка депресия/, съобщи проф. Пламен Димитров, зам. директор на Националният център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.
Зам. министърът на здравеопазването Светлана Йорданова бе категорична, че този модел отсъства от системата на психиатрична помощ в България, която е необходимо да бъде реформирана. А нуждата от промяна в системата за психиатричноздравни грижи бе доказана от мониторинга върху всички структури, които се занимават с психичното здраве в страната, проведен от Европейската психиатрична асоциация.
„За две години не сме постигнали голям напредък в промяната на системата, но създадохме работна група, която е на финала на изработването на Национална стратегия за психично здраве. В нея е залегнала патронажната грижа и създаването на мобилни екипи, които да работят в общността”, заяви тя и увери, че ще съдейства за въвеждането в практиката на модела на мобилна психичноздравна грижа от проекта RECOVER-E.
Ръководителят на проекта Лаура Шилдс-Зееман от Холандия обясни, че в нейната страна психиатричната грижа е изцяло деинституционализирана и това е в полза на пациентите. По думите и това е съвременното разбиране за психичноздравната помощ. Съществува неотложна нужда психиатричната грижа от болничните заведения да се изведе в общността. Много е важно също потребителите на психиатрична помощ да влияят на политиките в тази област.
Освен в България, проектът се провежда в Румъния, Северна Македония, Хърватия и Черна гора.
В двата мобилни екипа, които ще действат в София, участват психиатър, психолог, медицинска сестра, социален работник. Във всеки екип е включен и човек, който е преживял тежко психично заболяване. На базата на своя личен опит, свързан с болестта и нейното лечение, този „експерт от опит” ще е в помощ на хората, които ще бъдат обгрижвани, тъй като много точно може да разбере необходимостите на всеки пациент и да съдейства при преодоляване на проблемите, свързани със заболяването.Тези мобилни екипа ще обгрижват 90 пациенти с тежка психична болест. Експертите от НЦОЗА ще наблюдават и отчитат резултатите, като групата от 90 души, които ще бъдат обслужвани от мобилните екипи, ще бъде сравнена с друга също толкова голяма група пациенти, които получават само обичайната психиатрична грижа. Идеята е да бъдат потвърдени реалните предимства на този тип грижа, която да бъде утвърдена и да се прилага в рамките на психичноздравната помощ в страната ни.
Екипите, преминали обучение в София, ще заминат в Холандия през декември, за да се запознаят на място с този реално действащ модел.



Няма коментари:

Публикуване на коментар