Translate

сряда, 30 октомври 2019 г.

Кардиореналната болест - при пациентите с диабет се проявява рано

Смъртоносният танц - сърдечна недостатъчност и диабет може да се превърне в продължително, контролеруемо танго

Темата на 7-ми модул от обучението за здравни журналисти „Часът на диабета“ бе „Смъртоносният дует – сърдечна недостатъчност и диабет“. Организатор на събитието бе АстраЗенека България, а гост-лектори - доц. Яна Симова, началник Отделение по кардиология, Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов Център УМБАЛ София и доц. Александър Шинков, специалист по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“- София.
В експозетата си двамата специалисти акцентираха върху връзката между диабета и сърдечната недостатъчност.
Диабетът е комплексно заболяване, при което наред с повишена кръвна захар има засягане на редица органи и системи като сърце, бъбреци, нерви и др.
Доц. Симова припомни, че диабетиците развиват сърдечна недостатъчност /много пъти оставаща недиагностицирана/ по-често и по-рано от останалата част на популацията. Статистиката показва, че над 2/3 от тях имат нарушена функция на сърцето 5 години след поставяне на диагнозата- диабет. Особено висок риск от сърдечна недостатъчност имат жените – диабетици, всички с наднормено тегло, повишено кръвно налягане и в напреднала възраст. Развитието на сърдечна недостатъчност при диабетиците има сериозни здравни последици - влошава съществено качеството на живот, налага чести болнични хоспитализации и намалява продължителността им на живота. Признаците за нея са умора, задух, нарушение в съня, повишаване на телесното тегло, при установен постоянен режим на хранене, отоци в ходила, глезени, колена и др.
Доц. Шинков допълни, че диабетът /сърдечната недостатъчност/ често е в „смъртоносно танго“ с бъбречно заболяване, тъй като недобре контролиран той е една от основните причини за развитието му. Обикновено това се случва бавно и неусетно, а ако не се направят специфични изследвания, бъбречното заболяване /прогресиращо и безвъзвратно/ дълго остава неразпознато. С други думи диабетът е основна причина за хронично бъбречно заболяване, което коварно и подмолно може да достигне до терминална бъбречна недостатъчност, ако навреме не е диагностицирано. Т.е. тези две заболявания са вътрешно и взаимно свързани – завърта се един порочен кръг – „фатален танц“.
Сърдечната недостатъчност и бъбречното заболяване, известни като кардиоренална болест, се срещат често при пациентите със захарен диабет тип 2 и се развиват рано в хода на заболяването. В началните си стадии кардиореналната болест може да остане недиагностицирана.
Лекарите бяха единодушни, че кардиореналната болест може да бъде фатална. Това налага прилагането на комплексно лечение при ЗДТ2, чиято цел е най-вече предотвратяване на усложненията. Съществуват вече лекарства, които предпазват от кардиоренална болест като намаляват риска от бъбречно заболяване с 45% и на хоспитализации поради сърдечна недостатъчност с 30%. Поради тази причина и международните медицински ръководства се променят динамично и препоръчват избор на медикаменти с доказани ползи за кардиоренална протекция рано в лечението на ЗДТ2.
Редуциране на телесното тегло, контролиране на кръвното налягане, поддържането на кръвната захар в норма, намаляване на риска от кардиоренална болест са неразделна част от лечението на диабета, повлияващи на бъбречната функция и бъбречния кръвоток.
Навременното включване на подходящи медикаменти за лечение на диабет, намаляват риска за кардиоренална болест и може да подобрят прогнозата на пациентите с това заболяване и да удължат живота им, бяха категорични специалистите.
Добрата новина е, че тази нова група медикаменти дава надежда за съхраняване на функцията на сърцето и бъбреците при диабетиците т.е. смъртоносният танц може да се превърне в продължително, контролеруемо танго…
 - - - - - - - -
Началото на проекта „Часът на диабета“ бе поставено през 2016 г., като част от социално отговорната политика на фармацевтична компания АстраЗенека България и с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс.
Инициативата цели до българските граждани да достигне полезна информация както за превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на заболяването, така и за различните аспекти на неговото проявление и обвързаността му с други социално значими заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар