Translate

събота, 19 октомври 2019 г.

Президентът Румен Радев връчи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие на акад. Владимир Овчаров


Високото отличие се присъжда на учения за значим принос в развитието на медицинската наука и образование, съобщи пресслужбата на президента.
Акад. Владимир Овчаров е професор по анатомия, хистология и цитология, посветил над 50 години на преподавателската работа в български и чуждестранни висши медицински училища. Научните му интереси са насочени в редица области: - невробиология, невроморфология и изучаване на човешкия мозък, развитие и полови различия на централната нервна система, клетъчна биология, клетъчни мембрани, сърдечно-съдова система, опорно-двигателен апарат.
Той е дългогодишен преподавател и ректор на Медицинския университет – София в продължение на два мандата. Два пъти е избиран за „Лекар на годината“ от Български лекарски съюз - през 2003 г. за заслуги в областта на медицината, а през 2007 г. е удостоен с Голямата награда за цялостна дейност. Носител е на Златен медал „Алберт Швайцер“ на Световната академия по медицина „Алберт Швайцер“. През 2014 г. е избран за „Лекар на Югоизточна Европа“ от Югоизточния Европейски медицински форум. През 2018 г. е награден с орден Ave Vitae на Международния координационен комитет на Евразийската медицинска асоциация.
Акад. Овчаров има и сериозни заслуги за развитието на академичните медицински структури, бил е ръководител на катедра в МУ - София в периода 1999 - 2008 г., председател на Българска национална академия по медицина, председател на Българското анатомично дружество и др.

Снимка: БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар