Translate

понеделник, 14 октомври 2019 г.

Близо 30 трансплантирани се включиха в софийския маратон


Близо 30 трансплантирани хора и техни съмишленици застанаха в самостоятелен старт на Уиз еър София маратон 2019в знак на солидарност с Европейския ден на донорството, съобщиха от агенция „Медицински надзор“. Целта е трансплантираните наши съграждани да пробягат 42.19 метра /символично разстояние по аналогия на пълната дистанция на маратона от 42,195 км/, с което да изразят подкрепата си и дадат надежда на всички хора от листата на чакащите, че имат шанс за пълноценен живот.
Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Министерството на здравеопазването солидарно със Съвета на Европа организират провеждането на събития в подкрепа на донорството и трансплантацията със съдействието на НПО, пациентски организации и медиите.
От МЗ съобщиха, че 1153 българи чакат за трансплантация. От началото на година до момента в България са реализирани 12 донорски ситуации, които дадоха шанс за живот на 36 наши сънародници и на 7 чужденци. По случай Европейският ден на донорството /12.10/ НДК бе осветена в червено за 12 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар