Translate

събота, 5 октомври 2019 г.

Церемонията по връчването на литературни награди „Перото“, 2019 г. ще се състои на 8 ноември


Окончателният списък с номинираните е готов

Национален център за книгата, НДК обявява окончателната селекция заглавия, включени в краткия списък с произведения, номинирани за литературни награди „Перото” за принос към българския литературен контекст през 2019 г.
След първоначален преглед на междинната селекция от шест предложения в категория, журито излъчва окончателен кратък списък с по три номинации във всяка от петте категории: „Проза”, „Поезия”, „Детска литература”, „Дебют” и „Превод от български на чужд език”. Селектираните заглавия са публикувани в периода 1 юли 2018 г. – 30 юни 2019 г.
По традиция на церемонията на 8 ноември ще бъде връчена и Награда за цялостен принос към българската литература.
„Със сигурност и тази година конкуренцията беше изключителна, много силни книги, интересни сюжети, поетики и стилове, дебюти със силна заявка за бъдещето. Огромна е и радостта ни от все повечето преводи на български автори в чужбина, благородната посветеност на преводачите и все по-засилващия се интерес на чуждите издатели към съвременната българска литература. Надяваме се, че дейността на Националния център за книгата в НДК ще продължи да допринася за популяризирането на достиженията на националната ли литература сред все повече читатели по света.”, споделя Светлозар Желев, ръководител отдел „Съвременна литература” и сектор „Национален център за книгата” в НДК.
Литературни награди „Перото” на Национален център за книгата, Национален дворец на културата, се връчват ежегодно на творци – писатели, преводачи, литературни специалисти и изследователи, с принос към развитието на съвременния български литературен контекст и популяризацията на българската литература в превод на чужди езици.
Наградите са учредени през 2015 г. и носят името на Литературен клуб „Перото” – литературен символ на Национален дворец на културата и домакин на ежегодната церемония по връчване на наградите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар