Translate

четвъртък, 3 октомври 2019 г.

До 15 октомври е кандидатстването за Вторите годишни награди за иновации и добри практики в здравния сектор


Тринадесет дни остават до крайния срок за подаване на проекти във второто издание на конкурса „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организиран от вестник Капитал и биофармацевтичната компания АбВи. Всички желаещи могат да изпращат попълнена форма за участие на e-mail: desislava.nikolova@capital.bg не по-късно от 15 октомври 2019 г. Най-добрите проекти ще бъдат отличени по време на Шестата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“ на 12 ноември 2019 г. и ще бъдат представени на страниците на в. Капитал. По традиция проектите ще бъдат оценявани от жури от доказани експерти в сферата на здравеопазването, начело с д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание.
Най-високо ще бъдат оценени проектите, които демонстрират внедряването на иновация или добра практика, която до момента не е била реализирана у нас. Кандидатурите трябва да показват ясно какви са ползите за пациентите и как дадената практика е подобрила или спасила техния живот. Най-добрият проект ще бъде награден с 5000 лв., а вторият и третият - съответно с 3000 лв. и 2000 лв. Тази година ще бъдат връчени и специални награди за инициатива на пациентска организация и за дигитална иновация в здравеопазването.
Сред миналогодишните победители в конкурса са Сдружение „Образование и здраве“ от Пловдив, с чиято помощ в детската клиника към Университетската болница „Св. Георги“ в града е създадена среда, в която малките пациенти могат да учат, да творят и да се забавляват, паралелно с процеса на лечение.
Награда получи и Фондация Българско рационално общество, в която млади хора се борят срещу псевдонауката. Д-р Нурфет Алиоски и екип от лекари от столичната болница „Св. Анна“ бяха отличени за прилагане на механична тромбектомия при лечение на исхемичен инсулт. С използването на иновативната терапия са спасени 44 пациенти с тежък инсулт. Д-р Иван Георгиев и екипът на „Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център“ получиха награда за въвеждането на по-ниска доза облъчване и успешно лъчелечение на над 200 пациентки с рак на лявата млечна жлеза. Проф. д-р Иво Петров от „Аджибадем Сити клиник" получи голямата награда за лечение на дисекация на аортата без обща анестезия и без престой в реанимация, при което пациентът се възстановява за броени часове и е изписан на следващия ден след интервенцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар