Translate

вторник, 1 октомври 2019 г.

България сред първите 14 страни в света, въвели революционен подход при изследване за автоимунни заболявания


Засега у нас анализирането на имунофлуоресцентния тест за определяне на антинуклеарни антитела се прилага само в Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“

България се нареди сред първите 14 страни в света, които са възприели иновативен подход за тълкуване на резултатите от изследването на антинуклеарните антитела /ANA/. Това стана ясно от изнесени данни по време на традиционния световен научен форум в Дрезден, посветен на имунодиагностиката на автоимунните заболявания. Наличието на ANA обикновено е знак за съществуване на автоимунно заболяване. От правилното им тълкуване обаче зависи да се разбере с точност какво е то и съответно да се започне подходящо лечение.
Става въпрос за откриване, количествено определяне и анализиране на антинуклеарни антитела чрез имунофлуоресцентен тест. За разлика от други методи, при които резултатите се получават под формата на цифра, тук крайният резултат включва и образ. Различните образи са групирани в 29 типа, като всеки дава конкретна информация. Тъй като ANA не са специфични само при определено заболяване, на базата на тези образи имунолозите могат да препоръчат на своите колеги къде да съсредоточат търсенето си. Подходът може да се използва не само за диагностика, но и като част от превенцията на автоимунните заболявания и съответно в терапията, тъй като някои от показателите се следят и по време на лечението. Това е и причината имунологичните данни от имунофлуоресценцията и определянето на образите да бъде широко използван от Клиниката по ревматология  на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, която е основен център за лекуване на ревматични автоимунни заболявания у нас.
„Това е нов подход, революционен, който върши повече работа в диагностиката и дава повече информация. В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ подходът е въведен още преди две години. Той беше предложен от нас, като най-голямата лаборатория в България, ангажирана в диагностиката на ревматични автоимунни заболявания и беше възприет и от останалите колеги, като Българската асоциация по клинична имунология го прие като национален консенсус. Въпреки това, доколкото ми е известно, на този етап се използва само в нашата болница. За използването му е необходима специална подготовка от лекарите “, обясни проф. д-р Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.
Останалите държави, които до този момент на национално ниво са избрали имунофлуоресценцията по ICAP /международен консенсус по ANA образите/ като основен метод за откриване, количествено определяне и анализ на антинуклеарни антитела са: Германия,  Франция, Италия, Холандия, Швеция, Швейцария, Белгия, Бразилия, Аржентина,Чили, Китай, Хонконг, Уругвай. В някои от останалите държави подходът също се използва в единични лаборатории, но не е постигнат национален консенсус той да бъде основен за всички.
При автоимунните заболявания организмът атакува собствените си структури, възприемайки ги за чужди. Тестът ANA е за основни антитела в серума, насочени към собствените тъкани на тялото. Заболяванията, при които могат да се установят ANA, включват: ревматоиден артрит, системен лупус, системна склероза, различните видове васкулити, склеродермия, дерматомиозит,полимиозит, синдром на Сьогрен,тиреоидит на Хашимото, белодробна фиброза, някои форми на захарен диабет, първична билиарна цироза, автоимунен хепатит, глумеронефрити, инфекции, злокачествени заболявания и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар