Translate

вторник, 15 октомври 2019 г.

11 800 души с намалена трудоспособност са започнали работа от началото на годината


Национална конференция по трудова заетост, организирана от Асоциация на родители на деца с епилепсия, отбеляза първата стъпка към голяма обществена дискусия

В София се проведе Национална конференция по трудова заетост за хора с увреждания /приоритет епилепсия/, организирана от Асоциация на родители на деца с епилепсия /АРДЕ/ по проект „Равни шансове за подкрепа на деца и лица с епилепсия и техните семейства”, подкрепен от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС.
Събитието събра на едно място представители от различни агенции и асоциации, сред които Георги Георгиев, представител на Националния алианс за социална отговорност, Минчо Коралски, директор Агенция за хората с увреждания, Вяра Никова представител на Агенция по заетостта, както и Стефанка Орозова дирекция Политика за хора с увреждания от Министерство на труда и социалната политика.
По думите на Веска Събева, председател на АРДЕ конференцията поставя началото на една по-голяма и сериозна дискусия по темата за трудова заетост за хората с увреждания, тъй като трудовата заетост за хората с увреждания е водеща тема в Европа.
„Петдесет процента от хората, които работят в Агенция за хората с увреждания са хора с увреждания“, съобщи Коралски, който в продължение на дискусията подчерта, че трудовата заетост е голямо предизвикателство, което може да бъде преодоляно със социална икономика, не само със социални услуги.
Дискусионната сесия засегна темата както за основните форми и модели на заетост в Европа и България, така и статистически данни за брой на заети хора с увреждания.
„За 9 месеца от 2019 година, 11 800 души с намалена трудоспособност са започнали работа, 3 900 от които работят на първичния пазар на труда“, съобщи Никова и призова хората с увреждания да се обръщат към бюрата по труда.


Няма коментари:

Публикуване на коментар