Translate

четвъртък, 12 септември 2019 г.

Европейските пивовари и ЕК подписаха меморандум за хранителната информация в бирата


България е сред лидерите по изпълнение на ангажимента за етикетирането на пивото

На специално събитие в Брюксел асоциациите на пивоварите от държавите в ЕС подписаха Меморандум до 2022г. на етикетите на бирените бутилки и кенове да се предоставя информация за съставките и енергийната стойност на пивото. Целта на документа е компаниите да поемат отговорност за въвеждането на тази практика, а браншовите организации да подкрепят тези усилия, включително чрез мониторинг и широка отчетност. Меморандумът за разбирателство и Brewers' Ambition 2022 бяха подписани от 37 организации, включително 25 национални асоциации на пивоварите. На събитието присъства и генералният секретар на една от най-големите антиалкохолни организации - Европейския алианс за алкохолни политики EUROCARE,  което показва, че усилията на пивоварния бранш имат позитивен ефект както за по-доброто информиране на потребителите, така и за намаляване на злоупотребата с алкохол.
А амбициозните цели бяха договорени доброволно с Европейската комисия и бяха приети от Общото събрание на Пивоварите на Европа през юни тази година. На церемонията по подписването еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис, заяви: 
-Възползвам се от възможността да ви поздравя за ангажиментите ви към етикирането на пивото. Бих искал също да ви насърча да продължите да бъдете пионери по този въпрос в по-широкия алкохолен сектор. Потребителите имат право да знаят повече за това, което съдържат напитките им и как се отразява то върху здравето им. Те искат информацията да е ясна и прозрачна – непрекъснато получаваме това послание по време на работата си в сферата на общественото здравеопазване и безопасността на храните.
Подчертан беше и фактът, че вече четири години членовете на Пивоварите на Европа доброволно изписват съставките и енергийната стойност на етикетите на продукцията си в съответствие с Регламент 1169/2011. Към момента в ЕС 2 от всеки 3 бири вече имат информация за калориите, а 4 от всеки 5 бири - за съставките. В същото време България е сред първенците в изпълнението на този доброволен ангажимент на бранша, като приблизително 98% от произвежданото в страната пиво вече има върху етикетите си тази информация. 
По време на събитието бяха представени стотици различни марки бира от цяла Европа, включително и от България, които показват доброволното прилагане на изискванията за етикиране. Това демонстрира мащаба на ангажимента и все по-голямото разнообразие в бирения сектор на стария континент, който вече включва над 9500 пивоварни.  
Най-общо една европейска лагер бира тип Пилзен има 90 - 92% вода, 4,2% алкохол, 2,9% въглехидрати, 0,3% белтък и 0% мазнини. Благодарение на естествените си съставки пивото съдържа и 0,2% фибри, 1000 микрограма/л. фенолни антиоксиданти, витамини и минерали. В една бутилка от 0.5 литра бира усреднено се съдържат около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза витамини В комплекс. В 100 ml бира има 42 кcal.
Според изпълнителния директор на Съюза на пивоварите в България, Ивана Радомирова за пивоварния сектор е голяма чест и в същото време отговорност, че еврокомисарят по здравеопазването Андрюкайтис официално подписа Меморандума за разбирателство и Brewers' Ambition 2022.
В рамките на форума, генералният секретар на Пивоварите на Европа Пиер-Оливие Бержерон
коментира, че в ЕС има спад на употребата на алкохол като цяло. Конкретно за пивото, той заяви, че през последните пет -шест години консумацията на бира в Европа се стабилизира и дори леко се повиши за последните две години. В същото време безалкохолната бира вече има сериозен дял в общия обем на бирения пазар, което се очертава и като трайна тенденция.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар