Translate

петък, 20 септември 2019 г.

Учени създадоха лепенка, пазеща от грип


Тя може да предпази от грип толкова ефективно, колкото традиционната ваксина, пише „Дейли мейл”.
Новият пластир съдържа синтетични протеини, които правят кожата по-пропусклива, също толкова ефективно, колкото грипната ваксина.
Клинични изпитания върху мишки показали, че пластирът „е започнал да предизвиква стабилен имунен отговор“. А гризачите не показали повишен риск от инфекция през следващите три месеца, което предполага, че пластирът не засяга трайно тяхната кожна бариера.
Експертите от Университета на Рочестър вярват, че са направили пробив, но подчертават, че трябва да се извършат още изследвания върху животни, като  се надяват пластирът да бъде тестван върху хора в бъдеще.
Противогрипните удари са ефективни, но могат да дойдат с множество проблеми, включително болка, а при някои хора и страх от игли.
Като алтернатива са предложени пластири на Microneedle, но „зареждането“ им с „адекватни“ протеини за грипни вируси се оказало трудно, обясняват изследователите в „Journal of Investigative Dermatology”. Те също така са трудни и скъпи за производство в голям мащаб.
За да преодолеят това, учените си поставят за цел да създадат пластир, който не разчита на микроигли, за да достави своите съставки.
Синтетичните протеини, които са тествани в човешки кожни клетки, идентифицирали един конкретен протеин, който прави това без странични ефекти. След това проектирали пластир, съдържащ синтетичния протеин и рекомбинантна противогрипна ваксина - алтернатива на грипните ваксини, които могат да причинят безпокойство на пациента, трябва да бъдат прилагани от медицински специалист и създават биологични отпадъци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар