Translate

понеделник, 9 септември 2019 г.

Театрално представление, изложба, игри за деца и много изненади за Международния ден на лешояда в Маджарово


С театрално представление, изложба, игри за деца и много изненади бе отбелязан Международния ден на лешоядите в Маджарово на 7-ми септември. Традиционно този ден се чества всяка първа събота от месец септември и има за цел да повиши информираността и ангажираността на широката общественост относно нуждата и ползите от опазването на тези птици. Екологичната роля, която лешоядите имат в природата, предоставя незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората.
Тази година програмата започна ден по-рано, на 6-ти септември с официалното откриване на изложбата „Властелините на Родопите“, която представя дивата природа в Източните Родопи: едно от последните запазени девствени кътчета на Европа. Както самото име подсказва, фокусът на изложбата „Властелините на Родопите“ бе поставен върху белоглавите и черните лешояди, известни още като властелините на родопското небе. Посетителите видяха още снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите се през последни години зубри и диви коне.
За пръв път и специално за Дните на лешояда в събота /7-ми септември/ от 20 ч. в природозащитен център „Източни Родопи“ се игра и театралното представление „Приятно ми е, Ива“.
„Приятно ми е, Ива“ е моноспектакъл, награден с две театрални отличия „Икар“ - за драматургичен текст и за водеща женска роля. Представлението е много лично – разказва се за живота на актрисата журналист и драматург. В спектакъла ще научим каква е връзката между популацията на лешоядите и ежедневието на рекламния директор на голямо списание. В него отново лично и с много хумор се представят първите запознанства и повторни срещите на авторката  с природозащитници, любители на дивата природа и доброволци, които от години работят в Източни Родопи за опазването застрашен вид лешояди в Родопите.
През цялото време в центъра бяха на разположение игри за малките, които им помогнаха да надникнат в тайния живот на лешоядите и да преживеят проблемите и предизвикателствата, пред които се сблъскват редките птици ежедневно. Специално за празника имаше и Дни на отворените врати в Природозащитен център „Източни Родопи“.
В миналото в България са гнездили четири вида лешояда – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес могат да се видят само белоглавият и египетският лешояд, а ние активно работим за връщането на още един вид – черния лешояд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар