Translate

четвъртък, 19 септември 2019 г.

Аксел Харди представи иновативна Еко колекция


Никол Предьова

Екологичната колекцияЗасади дърво – създай бъдеще" есенима 2019-2020 на Аксел Харди беше представена за първи път по време на откриването на седмицата на модата в София. Дизайнерката, носител на „Златна игла 2019“ за модна иновация, показа облекла изцяло от естествени материали. Символ на колекцията е дървото, което присъства като декоративни елементи в повечето от визиите. Джинси на световни марки /непродаваеми поради модел или размер/ са използвани за специална линия рециклирани облекла. Те са съчетани с плетива от прежда, също направена от джинсови отпадъци. За предстоящия есенно-зимен сезон дизайнерката предлага и нова линия връхни облекладвулицеви и мултифункционални.
Колекцията на Аксел е вдъхновена от промените в климата и е заредена с посланието всеки да се погрижи за нашия общ дом – планетата земя,  като засади поне едно дърво. За дизайнерката екологичната мода е мисия, която тя следва през последните 20 години чрез използване на естествени суровини, органично багрене и безотпадъчно производство. Материите използвани в колекцията са обработени по екологични стандарти и включват: лен, памук, дървесна вискоза, бамбукова прежда, свежа виржинска вълна, алпака, естествена коприна, тафта, дантела и деним. Цветовете са в синхрон с природата: различни нюанси на зелено, пастелно кафяво, охра, тютюнево, коралово, червено, камел, тюркоазено, циклама, айвъри, черно и антрацит.
Дефилето беше открито от Никол Предьова в рокля с нежно усукан по тялото силует, съчетана с наметка тип пончо с ефектна апликация от релефни клони. Мис България Габриела Василева представи рокля съчетание от мек памучен плат с дантела батик в цвят „есенна гора“ и меко антрацитено плетиво. Роклята е с типичните за дизайна на Аксел шнурове, които променят силуета и дължината на роклята. Мантото към нея е двулицево от памучно плетиво и еко кожа. Визията е допълнена от шикозни аксесоари в същата гама.
Друго ефектно предложение на дизайнерката, представено от Мис България Росица Иванова,
Росица Иванова
е раздвижено широкополо манто от вълнен плат с прикачен подвижен джоб-чанта в ярките контрастни цветове – циклама и тюркоаз. То е съчетано с мека памучна рокля с релефни тегели, символизиращи клони, в комбинация с кръгъл шал. Сред представените облекла присъстваше и плътно есенно ленено пончо, ръчно рисувано лично от дизайнерката отново със символа на колекцията – дървото през есента. Пончото, показано от Жана Янева, е в съчетание с рокля от лен и памук в есенни тонове с горна част от естествена коприна в красив принт. Допълнение към визията е кожен колан с шнурове със запазения знак на дизайнерката – символа на безкрайността, вплетен в двете букви на името Аксел Харди. Този знак символизира

неограничените човешки възможности и въображение и присъства в облеклата по различни оригинални начини. От рециклираната линия бяха представени няколко визии, сред които разкроена пола от нови непродадени джинси, ефектно декорирани с раирани триъгълници в цвят деним и сиво. Полата е съчетана с къс мек памучен пуловер с триъгълен силует, кръгъл пачуърк шал и яке от деним плетиво от регенерирана прежда /направена от джинси/.
Дефилето закри Никол Предьова с ръчно плетена авангардна мъхеста жилетка от мека вълнена прежда, съчетана с ръчно плетена на една кука памучна рокля с акцент – шнурове, като в тях са вплетени форми на листа, изразяващи символа на колекцията – дървото.


Няма коментари:

Публикуване на коментар