Translate

петък, 20 септември 2019 г.

Няма да има недостиг на противогрипни ваксини за лицата над 65 годишна възраст


Увериха от МЗ* и припомниха, че заради ниския имунизационен обхват у нас, са разработили Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г., чиято целева група са най-уязвимите – а именно лицата, навършили 65 г.
Целта за първата година от влизане в действие на Програмата е да се постигне 10 % имунизационен обхват, който да се повишава плавно всяка следваща година от действието й, като през 2022 г. той трябва да бъде - 25%.
Принципът, по който ще се поставят ваксини, ще бъде заложен в Указание за реда за предписване, отпускане, отчитане и заплащане на ваксините срещу сезонен грип, осигурявани по Националната програма, изготвено от МЗ и НЗОК. След влизането му в сила личните лекари ще могат да заявяват количества ваксини за лица от пациентската си листа, отговарящи на критериите. Съгласно проекта на Указанието срокът за извършване на имунизациите обхваща периода от 1 октомври до 31 декември т. г., допълват от МЗ.
Имунизацията срещу сезонен грип е особено важна за хората в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи с 80%.
Имунизацията срещу грип е включена като препоръчителна сред имунизациите в България. Обхватът на грипните ваксини е твърде нисък у нас, като за периода 2013-2017 г. средно той е само 2,4 на 100 души. 
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви по bTV, че едва между 2 и 3 процента от хората в страната се имунизират срещу грип. Той съобщи:
-Опитвайки се да преценим какъв ще е интересът към тази ваксина, сме увеличили бройката на безплатните ваксини за пенсионери тройно и четворно. Ваксинацията се прави при личния лекар, който познава най-добре състоянието на пациентите си. Имаме готовност, ако интересът е голям.
Доц. Кунчев показа във фейсбук колаж, на който той е представен като ловеца на вампири Блейд, а двамата му помощници са доц. Мангъров и проф. Тодор Кантарджиев. Колажът е вариант на филмовия плакат на „Блейд Тринити“ и е озаглавен „На лов за антиваксъри“. 
Авторът е неизвестен, но произведението ми харесва и е признание, заяви той.

  --------
*МЗ ще се мести в нова сграда, която ще се намира на бул. „Цариградско шосе“, реши правителството, което предоставя на Административен съд - София област и на Върховния административен съд имотите на на бул. „Стамболийски“ № 39 и на пл. „Света Неделя“ № 5, досега ползвани/стопанисвани от МЗ.
Новата сграда ще бъде изградена в срок от 21 месеца от страна на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД.

Няма коментари:

Публикуване на коментар