Translate

четвъртък, 19 септември 2019 г.

Бургас отбеляза 110 години от откриването на еврейската Синагога


Концерт-спектакъл възкреси старинната култура на евреите, изминали пътя от Иберия до България в търсене на нова родина

110-годишнината на Синагогата в Бургас бе отбелязана с вълнуващо и запомнящо се събитие – спектакъл, преди дни. В препълнената зала на Еврейската организация Шалом Бургас прозвучаха песни на езика на сефарадските евреи – древният ладино, възкресен от проф. Ева Волицер- вокал и триото инструменталисти Мартин Павлов – флейта, Иоан Латровалиев – цигулка и Христо Нейчев – акустична китара.
Да съпреживее тържествения момент дойде заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, която поднесе поздравителен адрес от името на кмета Димитър Николов.
За празника на еврейската общност в Бургас пристигнаха и специални гости – кметът на село Йерусалимово Георги Иванов и директорът на историческия музей в Харманли и преподавател в Тракийския университет в Стара Загора Цонка Каснакова. Те също поднесоха поздравления за годишнината на Синагогата и споделиха страници от историята на селото, което повече от 3 века носи с обич и чест името на вечния град Йерусалим и е един малък център на духовност и вяра.
Алберта Алкалай - председател на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” в емоционално слово проследи историята на бургаската Синагога – от построяването й през 1909 година до днес.
Кулминация на тържеството бе концертът от песни на ладино, изпълнени от проф. Ева Волицер – създател на спектакъла „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен”. Поднесени от сърце и душа на фона на платна на Марк Шагал, изпълненията потопиха публиката в екзотичния традиционен свят на сефарадските евреи. Спектакълът разчувства залата с емоцията и носталгията по изгубеното, на чувствеността, на любовта в различните й проявления, на поезията и красотата.
Ева Волицер, бе бурно аплодирана и отрупана с цветя. Тя получи и подарък – плакет „110 години бургаска Синагога”. Ръководителят на Шалом-Бургас Сабетай Варсано връчи юбилейния плакет още на Община Бургас и специалните гости от Йерусалимово.





Няма коментари:

Публикуване на коментар