Translate

четвъртък, 15 август 2019 г.

Планинските ни спасители покориха нови върхове


в.Ленин

Въпреки сериозната натовареност на планинските ни спасители през този сезон, те намериха още един начин да дадат повод за гордост, демонстрирайки добрата си подготовка и висок професионализъм. На 7 август 2019 г. Кирил Василев, Веселин Веселинов и Тони Стоянов от софийския отряд на ПСС при БЧК покориха втория по височина връх в Памир – Ленин /7134 м/. Той е най-високата точка на Заалайския хребет и е разположен на границата между Киргизстан и Таджикистан. Там те развяха знамето на спасителната служба и се спуснаха със ски по Северната стена на върха до Лагер 1 /4 400м/.
Само ден след това, на 8 август 2019 г., спасители от отряд Троян – д-р Георги Цончев, Момчил Кинов, Марин Занковски, Минко Банчев, Мартин Семерджиев, Марин Хитров, Цочо Драгневски и Христо Сливков успешно изкачиха първенеца на Европа, Русия и Кавказ - връх Елбрус /5 642 м/.
в.Елбрус
Покоряването на най-високия европейски връх е част от програмата за повишаване на физическата и специализираната подготовка на спасителите от отряда, и е посветено 30-та  годишнина от експедицията до Елбрус, организирана от техните предшественици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар