Translate

четвъртък, 15 август 2019 г.

5 важни симптома за рак на езика


Честотата на заболяването расте през последните години, тютюнопушене и алкохол са основни фактори

При наличие на язвени лезии с неравни ръбчета по езика, които не заздравяват със седмици и дори месеци или продължават да нарастват, е препоръчителна незабавна консултация със специалист УНГ. Раничките, които често пренебрегваме като „маловажни“, може да са индикация за рак на езика, предупреждава проф. Мелих Гювен Гювенч, УНГ-специалист от болница Acıbadem Maslak в Турция. Заболяването обикновено засяга пациенти над 40-годишна възраст, по-често мъже, отколкото жени. Световната статистика обаче сочи, че през последните години е налице тенденция за увеличаване честотата на заболяването, включително при жени и млади хора. Добрата информираност е от ключово значение за поставянето на ранна диагноза и съответно по-добра прогноза за лечението.
Основният рисков фактор за рак на езика е консумацията на тютюневи продукти и алкохол. Тези, които дъвчат тютюн или пушат лула, са изложени на същия риск като онези, които пушат цигари. HPV /човешки папиломен вирус/ също може да причини рак на езика, твърди проф. Гювенч. Той посочва 5-те най-чести симптома при рак на езика и някои важни препоръки:
Ранички по езика
Язви по повърхността на езика са най-важният симптом за рак. Ракът на езика обикновено се развива откъм видимите страни, но е възможно да се появи и в други части. Тривиалните ранички обикновено заздравяват и зарастват в рамките на няколко дни, но трябва да внимаваме за такива, които остават активни по-продължително време. При наличие на язвена лезия с неправилни краища по езика, която не оздравява със седмици или дори месеци, или продължава да нараства, незабавно се консултирайте с УНГ-специалист. Възможно е и под лигавицата да се развива тумор, който причинява необичайна скованост на езика.
Бучка на шията
Когато тумор се разпространява в лимфните възли, това причинява оток. Следете за подутини на врата, които нарастват продължително в течение на седмици или месеци без подобрение, и стават по-твърди и по-слабо подвижни с времето, тъй като се прикрепват към заобикалящите ги тъкани отвътре. Те могат да бъдат индикация за рак.
Промени в говора
Ракът на езика може да се отрази на подвижността на езика. Невъзможността да се движи правилно езика съответно може да повлияе на речта.
Болка и кървене на езика
Рак на езика може да причини болка, а при по-напреднали случаи и кървене от лезиите в областта на езика. При напреднали тумори остра болка може да засегне и ушите.
Лош дъх
„С напредването на тумора, мъртвата тъкан в устата, наричана „некротична тъкан“, влошава оралната хигиена и може да доведе до лош дъх“, обяснява УНГ-специалистът.
Ранната диагноза е от ключово значение!
Както при всички видове рак, така и при рака на езика рано поставената диагноза е много важна, отбелязва проф. Гювенч. Окончателната диагноза се поставя с биопсия, което включва вземане на проба от лезията и извършване на патологичен анализ. В ранен стадий туморите могат да бъдат отстранени хирургически до здрава тъкан, като оставащата тъкан обичайно е достатъчна, за да изпълнява функциите си. В напреднал стадий може да се наложи отстраняване на значителна част от органа и последваща реконструкция с трансфер на собствени тъкани от мускулите и кожата на пациента чрез микрохирургия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар