Translate

четвъртък, 25 юли 2019 г.

Започна реновирането на знаковата ул. „Малко Търново“ в София


Обновяването е част от инициативата Building Difference за подобряване на градската среда в София и трябва да приключи до есента с представяне на информационна система, която ще разказва историческите спомени на чаровната софийска уличка

Започна работата по реновирането на градската среда в най-късата пешеходна улица в центъра на София – ул. “Малко Търново”. Обновяването на улицата трябва да приключи до есента и ще включва подмяна на настилки с разширяване на площта с жълти павета, обновяване на шахти и подземна инфраструктура, осветление и елементи на градския дизайн, както и създаване на информационна система за представяне на богатата история, която крие улицата на своите скромни 60 метра. Кампанията за обновяване на „Малко Търново“ се осъществява като публично-частно партньорство по инициатива на Столичен общински съвет, с безвъзмездната финансова подкрепа на строително-инвестиционната компания BLD, като част от дългосрочната ѝ програма за облагородяване на градската среда - Building Difference. Проектът за реновиране е дарен от архитектурно студио Atelier Serafimov Architects и беше представен за дискусии и обратна връзка през май тази година.
Работата по визуализиране на историческия разказ на ул. Малко Търново започна през пролетта със събиране на исторически справки, архивни кадри, митове и легенди за улицата и продължи с дискусии с интелектуалци и изложба в галерия “Архиви”, в която взеха участие и Държавна агенция “Архиви” и Музея за история на София. Този уикенд работата продължава и с работилница с техниките на включващия дизайн, която цели да събере мнения на различни по демография и профил граждани за това как да бъдат представени историческите спомени на улицата по най-достъпен начин за бъдещите и посетители. Двете работилници с граждани ще се проведат в Sofia Lab на ул. “Сердика” 1 тази събота, 27 юли, от 10 и 13 часа. Водещ на работилниците ще е Ивелина Гаджева, дипломиран специалист в областта на включващия дизайн, която има многогодишен опит в британски, сингапурски и китайски компании и в момента работи в екипа на на The Helen Hamlyn Centre for Design към Royal College of Art, London, където разработва стратегия за развитието на Сингапур Еърлайнс. Всеки, който иска да се включи може да го направи чрез регистрация на линка: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc6tQoazi_XY9AVj82oykQpmKHWEp6wf6Jz1ZKsoSUtFCF5UQ/viewform.
Проектът за обновяване на градската среда на ул. Малко Търново е вдъхновен от многоликата и богата история, която крие най-късата пешеходна улица на София и цели да съживи спомените, които тя пази като символ на града за жителите и гостите на София. На своите скромни 60 метра уличката крие артефакти и свидетелства за някои от най-значимите епохи в българската история. Под жълтите павета се крият праисторически останки от 4 500 г. пр. н. е., градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането като и спомени за Цар Борис III и любимия му бар “Луна”. На улицата до ден днешен е и една тайна врата, възпята в рок балади, зад която се крият килиите на Държавна сигурност от времето на комунизма. Събраната историческа информация и обратната връзка и идеи от граждани, генерирани по време на двете работилници, ще послужат и за изготвяне на проект за информационна система, която да съхранява и разказва историите на жителите и гостите на София, и да превърне улица „Малко Търново“ в още по-любим и емблематичен символ на града.

Няма коментари:

Публикуване на коментар