Translate

четвъртък, 11 юли 2019 г.

СЗО: Замърсяването на въздуха е един от големите проблеми, които засягат общественото здраве и решаването му е изключително спешно



Данни на СЗО показват, че 90% от населението на Земята диша мръсен въздух, а нови анализи сочат, че 8.8 млн. души умират годишно, вследствие на заболявания, предизвикани от високите нива на фини прахови частици в атмосферата и така превръщат мръсния въздух в по-голяма заплаха за живота и здравето на хората от тютюнопушенето.
С други думи мръсният въздух е тихия убиец на 21 век. Той е причина за рак, деменция, диабет.и др. заболявания, като сърдечносъдовите и белодробни заболявания са само "върхът на айсберга".
Въздухът особено в големите градове съдържа коктейл от отрови - твърди частици, прах, сажди, дим. Частиците азотен двуокис с диаметър под 10 микрона увреждат белия дроб. Установено е, че ако концентрацията им се увеличи само с 5-10 микрограма в един кубичен метър въздух, опасността от астма се увеличава 20 пъти. 
Заедно с твърдите частици, във въздуха има серен двуокис, азотни съединения и бензинови изпарения. Особено опасен е въглеродният окис, който се освобождава при непълното изгаряне на горивото от автомобилите.
Най-същественият проблем, за който най-много се говори в момента, са т. нар. фини прахови частици / ФПЧ - получени в резултат на горене- свикнали сме да ги наричаме още черен въглерод, сажди/, с размер под 2.5 микрона, които много лесно проникват дълбоко в белия дроб. Едрите частици се захващат в носа и гърлото. ФПЧ въздействат  на клетъчно ниво. Те навлизат в организма през алвеолите и могат да достигат до всички останали органи и системи в човешкото тяло.
Проучване осъществено от Факултета по обществено здраве МУ - София, със съдействието на столичния Център за спешна медицинска помощ, МБАЛСМП“ Пирогов“ и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда сочат, че в дните със завишена концентрация на фини прахови частици /ФПЧ/ водят до увеличение на инсулти, инфаркти, сърдечна недостатъчност, респираторни заболявания и репродуктивни проблеми..
Освен сърцето и белите дробове, мръсния въздух засяга също панкреаса и мозъка – като високите нива на ФПЧ могат да доведат до поява на деменция и умствени проблеми. Има и данни, които доказват, че мръсния въздух влияе и върху качеството на съня.
По време на представянето на данните столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че от петък започва изграждането на общинска система с 22 станции за измерване на качеството на въздуха, които ще бъдат разположени в различни части на столицата.
Тя съобщи, че СО безвъзмездно ще предостави възможност повече от 1/3 от домакинствата да сменят своята отоплителна инсталация с по-екологична - ще получат климатици или печки на пелети.
Плановете им са 20 000 домакинства в следващите 2-3 години да сменят отоплителната си инсталация. Но до момента едва 5 000 домакинства са кандидатствали, тъй като основното изискване е жилището да е собствено.
Тя каза още:
-За мен и моя екип качеството на атмосферния въздух е ключово през всичките тези години и особено през последните, когато го поставихме като един от най-важните приоритети за нашата столица. Ние развиваме София като зелен и иновативен град. Здравето на хората за мен е един от най-важните фактори за сигурността на София
Решаването на проблема със замърсяването на въздуха в София безспорно е сред основните ни приоритети.
Но, никоя институция не може сама да се справи с този проблем, трябва да се включат всички, както и самите граждани.
--------
Знаете ли, че:
-Прекарваме над 80% от времето си на закрито и правим около 15000 -20000 вдишвания на ден. Но замърсяването на въздуха в дома, офиса, училището и т. н. може да бъде до 100 пъти по-вредно от това навън;
-Един възрастен дневно прави около 22 000 вдишвания, поглъщайки между 15 000 до 20 000 литра въздух. С всяко вдишване се поемат между 40 000 и 75 000 прахови частици. Един грам прах съдържа 700 милиона различни молекули, които могат да представляват огромна заплаха за здравето. Същото важи и за децата, на които ако не се осигури добро качество на въздуха, са предразположени към алергии и дори астма;
-Миниатюрните частици и микроби, които се движат във въздуха могат да предизвикат симптоми на алергия, главоболие и др.;
-Обикновената вентилация може да доведе до кондензация, прекалено количество влага и високи нива на въглероден диоксид във Вашия дом т.е. въздухът натрупва различни замърсители – главно издишания въглероден диоксид от нас, прах и акари, дори плесенни спори. Ако има пушачи в къщата – отровните вещества, които се насищат в мебелите могат да бъдат освободени по всяко време;
-Не доброто проветряване на помещенията често води до повишаването на CO2 и до лошо качество на въздуха в тях, което  освен главоболие може да причини още и липса на концентрация и неестествена умора;
-Замърсяването на въздуха е отговорно за 25 % от смъртните случаи от исхемична болест на сърцето, 43 %от хронична обструктивна белодробна болест и 29 % от белодробен рак. При децата замърсяването на въздуха се свързва с по-ниско тегло при раждането, астма, злокачествени заболявания в детска възраст, затлъстяване, аутизъм;
-Замърсяването на въздуха убива 800 души на час или 13 всяка минута. Годишно мръсният въздух отнема живота на три пъти повече хора, отколкото маларията, туберкулозата и СПИН, взети заедно;
-Мръсният въздух ни взема над 2 год. здраве.
--------
Хроничното излагане на замърсен въздух се отразява отрицателно на конгнитивните ни способности, установи съвместно изследване на американски и китайски учени.
Речевите умения се оказали по-осезаемо засегнати, в сравнение с математическите във влошената градска среда. Когнитивните способности на мъжете страдали повече от замърсения въздух, в сравнение с тези на жените.
Испански екип от Института за световно здраве ISGlobal в Барселона пък изследва негативното въздействие на фините частици, които се отделят във въздуха от газовете на колите, върху умствените способности и развитието на децата.
Тестовете им били съпоставени с нивото на замърсяване. Така учените стигнали до заключение, че излагането на фините частици от замърсяване на въздуха забавят работата на мозъка и затрудняват паметта.
„Резултатите от токсикологичните тестове сочат, че краткото излагане на въздух с високи концентрации от фини частици, има негативен ефект върху здравето“, обяснява Мар Алварес Педрерол, изследовател от ISGlobal, цитиран от Timesnews.
Ново британско проучване на екип от университета на Йорк доказа,че замърсеният въздух е „виновен“ за 18% от преждевременните раждания.
А, когато бебето е родено преждевременно – преди 37-ата гестационна седмица, то е изложено на висок риск от смърт или на неврологични увреждания по-късно в живота.
„Нашето проучване доказа, че замърсяването на въздуха вреди не само на тези, които директно го вдишват, но сериозно застрашава бебето в майчината утроба. Преждевременното раждане, което се свързва със замърсения въздух, не само увеличава смъртността, но има късни последици върху здравето на тези бебета, които оцеляват“, казва Крис Малеи, един от изследователите.
 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар