Translate

петък, 12 юли 2019 г.

Мръсният въздух - тихият убиец на 21 век


Замърсяването на въздуха води до летален изход на 7 млн. души в световен мащаб, от които 600 хил. са деца. То е главна причина за преждевременна смърт в 41 европейски държави /близо 422 000 случая през 2015г./, обхванати в проучването, включително в 28-те страни от Европейския съюз.
Твърдите частици, озонът над земната повърхност и азотният диоксид предизвикват и засилват проблеми в дишането, сърдечно-съдови заболявания, рак и съкращават живота, сочи проучване на Европейската агенция по околната среда, цитирана от ДПА.
В него е разписано, че европейските държави трябва да положат още по-големи усилия за подобряване на качеството на въздуха заради пораженията, които нанася замърсеният въздух на човешкото здраве и околната среда.
Почти 90% от градското население у нас е засегнато от  нивата на замърсяване най-вече с ФПЧ, а ежегодно умират 10 хил. души от него,  сочат данните на СЗО. 
Инхалирането на прах, азот, азотни окиси, сериен двуокис под 10 и 2,5 микрона, може да доведе до възпаление и алергизиране.Проникването до нивото на алвеолите освен, че могат да увредят структурата на белия дроб, но могат и да проникнат в кръвта откъдето се разпространяват до всички вътрешни органи. Това води до възпаление на различни структури и дефектно копиране на генетичната информация.
Когато ФПЧ са извън норма рискът от ХОББ се увеличава с 15%, а при инфарктите и инсултите с 50%.
Замърсяването на въздуха оказва влияние при ритъмните заболявания, острата сърдечна недостатъчност, бактериалните пневмонии /т. напр. при тях води до резистентност на бактериите към саждите/, злокачествените заболявания на дихателните органи и гръдния кош, захарния диабет, белодробния емфизем, астмата с преобладаващ алергичен компонент, остър бронхит, остър бронхиолит и др.
По думите на д-р София Ангелова, на форум организиран от сдружение "Въздух за здраве" и ФОЗ към МУ- София, въздухът, който дишаме е инфекциозен и токсичен, независимо от сезона.
А сред рисковите фактори освен нездравословното хранене, употребата на тютюневи изделия, злоупотребата с алкохол, ниската физическа активност е и мръсния въздух, който има отключващ елемент към деменцията и води до когнитивни нарушения на паметта.
Ето защо е необходима единна информационна система към СО за измерване нивата на замърсяване на въздуха, тъй като по думите на Ивайло Хлебаров от сдружение "За земята", България за разлика от другите държави е подложена на много по-високи концентрации на замърсяване и трябва да се положи по-големи усилия, за да се справи с проблема.
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар