Translate

четвъртък, 25 юли 2019 г.

НЗОК ще плаща вече пълния обем на сърдечните операциите за деца до 1 год. възраст в НКБ




НС на НЗОК реши болницата в Кърджали да работи по някои неонатологични и хирургични пътеки.Вече  кардиологичните хирургични пътеки  за деца ще са отделно от тези за възрастните. По отношение на неонатологичните пътеки там те ще могат да бъдат работени от лекари от други населени места на втори трудов договор.
Така  вече в Националната кардиологична болница /НКБ/ могат да се извършват тези високоспециализиране кардиологични операции, които изискват по-дълго време на лечение, без да се налага да сключват договори с други клиники.
Припомняме, че болницата и кадиологичните хирургични пътеки са пропуснати при разделянето за възрастни и деца и в увеличението на цените на неонатологичните и педиатричните пътеки в Анекса към НРД 2018, подписан между БЛС и НЗОК.
Д-р Стоян Лазаров, началник на отделението по хирургия на деца с вродените сърдечни малформации в НКБ, коментира:
-Повечето от възрастни още същия ден след операцията започват да дишат самостоятелно, като на втория, най-късно на третия ден се извеждат от реанимация, а на 5-7 ден, след хирургичната интервенция, са си вкъщи или на рехабилитация в центрове. Половината от нашите пациенти се оперират до едногодишна възраст, една четвърт – в първите две седмици след раждането. В първите седем дни след операцията стоят с отворен гръден кош, което е част от оперативната методика, т.е. те не могат да минат на собствено дишане. Първите седмици те са на хемодиализа, която се прави по специален начин при децата. Те не могат да си отидат вкъщи. Целият престой на нашите малки пациенти е между 25 и 30 дни, а тези, които са оперирани в първата седмица след раждането – между 50 и 60 дни. Имаме и такива, които стоят дори 90 дни. НЗОК плащаше досега това, което плаща за една „проста“ операция при възрастните.
С решение на Надзорния съвет на касата сърдечните операции за деца вече ще бъдат заплащани на НКБ в пълен обем на извършена дейност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар