Translate

четвъртък, 11 юли 2019 г.

11 юли - Световен ден на шоколада


Първи започнали да го празнуват французите, които организирали масово честване на  сладкото изкушение. Постепенно празникът придобива голяма популярност в други европейски страни.

Яденето на шоколад е по-добро през първата половина на деня, тъй като продуктът съдържа захар и е високо калоричен, освен това има вещества със стимулиращ ефект, алкалоиди, които могат да попречат на съня.
Учените са открили, че какаото е лек при затлъстяване и диабет.
В същото време, те са съгласни, че тъмният шоколад е по-здравословен за човешкото здраве, тъй като съдържа по-високо съдържание на какаови зърна и съответно по-голям брой полезни компоненти.

Може да консумирате ежедневно  около 50 гр.тъмен шоколад със съдържание на какао най-малко 50%.
Шоколадът - флавоноидите в него намаляват нивата на холестерола. Той увеличава енергийните резерви, както и подобрява настроението. Шоколадът съдържа и компоненти, които имат определен защитен ефект върху черния дроб.

Противопоказания за консумация на шоколад, според лекарите, са заболяванията на панкреаса.



Няма коментари:

Публикуване на коментар