Translate

четвъртък, 11 юли 2019 г.

Сигналите към ЦСМП се увеличават с 10% при завишаване на концентрацията на фините прахови частици във въздуха


Това сочат резултатите от проведено изследване на сдружение "Въздух за Здраве" в партньорство с Факултета по обществено здраве/ФОЗ/ - МУ София и подкрепата на Центъра за спешна медицинска помощ София, УМБАЛСМ „Пирогов“ и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. Проектът е финансиран от Столична община по Програма Европа 2019.
Изследването за столицата цели да се установи връзката между нивата на фини прахови частици /ФПЧ/ във въздуха и непосредствените здравни последици от тях. Резултатите от проучването /проведено декември 2018/юли 2019г../показват, че качеството на атмосферния въздух влияе върху здравния статус на населението т.е. има корелация между тях.
За целите на анализа са използвани осреднени данни от официалните шест станции на Изпълнителната агенция по околна среда, както и осреднени стойности от станциите на гражданската мрежа на AirBG.info, които са над 300 броя на територията на София. 
Проф. Каролина Любомирова, ФОЗ посочи, че се установява слаба, положителна корелация между случаите със сърдечно-съдови и неврологични заболявания и концентрацията на ФПЧ10 и ФПЧ2,5 .
А нивата на замърсяване дори при кратка експозиция влияят не само върху дихателната система, но и върху сърдечно-съдовата система и централната нервна система, като дори се повишават нивата на диабета и нефрологичните заболявания. Това изисква бъдещо динамично следене и анализиране на връзките "високи наднормени нива на активни атмосферни замърсители - регистрирани оплаквания и заболявания на критичните органи и системи". Това ще подпомогне работата на лекарите от различни области на медицината - пулмолози, кардиолози, невролози и др.
Нужно е да се търсят и следят промените в здравния статус на столичното население, породени от качествата на околната среда, включително на атмосферния въздух.
Проблемът изисква комплексни мерки и близко взаимодействие между държавни, академични, граждански и други институции и организации.
Според данни от СЗО завишените над допустимите нива на фини прахови частици са отговорни за: 29% от смъртните случаи при белодробен рак, 24% при инсулт, 25% от исхемична болест на сърцето и 43% от хронична обструктивна белодробна болест.
Има положителна корелация между случаите със сърдечно-съдови заболявания, неврологични заболявания и концентрацията на фини прахови частици, но за да определим категорично дали има зависимост между атмосферното замърсяване и острата заболеваемост, са необходими допълнителни проучвания, в които да се включи и анализ на замъгляващи или съпътстващи фактори, тъй като всички ние знаем, че заболяванията са многофакторно обусловени. Ние не можем да определим от тези случаи колко от хората са пушачи, колко работят на места, където има експозиция на фактори на работната среда. Така че, за да направим едно категорично заключение, е необходимо едно много по-задълбочено и продължително проспективно проучване като се вземат предвид всички тези допълнителни фактори", каза тя.
В  заключение посочи, че има лека положителна тенденция за намаляване на среднодевните превишения на концентрациите на ФПЧ10 и ФПЧ2,5  през зимните месеци на изследвания двугодишен период.

Няма коментари:

Публикуване на коментар